Beweegtuin achter de Olmen is enthousiast in gebruik genomen. 'Iedereen kan sport op zijn of haar eigen niveau'

Met een proefles is de Beweegtuin achter de Olmen in Nieuwleusen woensdag in gebruik genomen. De opkomst was groter dan verwacht en dat stemde tot vreugde. „Het is van groot belang dat mensen blijven bewegen. En dat kan hier.”

De nieuwe beweegtuin is actief in gebruik genomen.

De nieuwe beweegtuin is actief in gebruik genomen. Foto: Hans Berkenbos

„Met onze activiteiten willen we reageren op de vragen vanuit de samenleving”, steekt Margriet Zandink, ouderenadviseur bij Saam Welzijn, van wal. „Dat geldt ook voor de Beweegtuin die wij achter de Olmen hebben gerealiseerd. Tijdens een informatieavond met buurtbewoners was zo’n beweegtuin een van de opties. Mede dankzij een gift en ondersteuning van Woningstichting Vechthorst, maar ook van buurtbewoners, lokale ondernemers en organisaties hebben we de Beweegtuin kunnen voorzien van een aantal prachtige fitnessapparaten.”

Met een proefles onder leiding van Ina Linthorst is de Beweegtuin woensdag 21 juli in gebruik genomen. De opkomst was groter dan Linthorst had verwacht. „Het is mooi om zo’n grote opkomst te zien”, zegt ze tegen het overwegend grijze gehoor. „Belangrijk bij het sporten is om met een goede warming-up te beginnen. Dat gaan we bij de echte lessen straks ook doen. Nu gaan we vooral kijken en ervaren welke apparaten hier staan en hoe we daar op kunnen trainen.”

Bewegen op eigen niveau

Ina Linthorst benadrukt dat ieder op zijn of haar eigen niveau moet gaan sporten. „Iedereen heeft wel ergens last van. De een van de rug, de ander van de knieën, maar het is van groot belang dat mensen blijven bewegen. En dat kan hier in de Beweegtuin.”

Het bewegen gebeurt niet alleen tijdens de (proef)lessen, maar ook gedurende de rest van de week. De apparaten staan opgesteld achter de Olmen aan het Oosterveen in Nieuwleusen. „De Beweegtuin is bedoeld voor iedereen die hier wel gaan bewegen, voor jong en oud”, vervolgt Margriet Zandink. „De instructies om de apparaten goed te gebruiken worden binnenkort nog opgehangen. Maar iedereen is ook welkom op de gratis proeflessen die op woensdag- en zaterdagochtend gehouden worden. We beginnen met de officiële lessen op woensdag 4 augustus, aanvang 9.30 uur en zaterdag 7 augustus om 10.00 uur.” Ina Linthorst begeleidt de belangstellenden en zal tevens aanvullende spelvormen bedenken om het bewegen nog leuker te maken.

Contacten onderhouden

Wie na afloop nog even bij wil praten kan dat doen aan de lange houten tuintafel. Tijdens openingstijden van de Olmen staat er koffie en thee klaar. „We willen niet alleen bewegen stimuleren, maar ook het leggen en onderhouden van contacten.” Terwijl Margriet Zandink vertelt over de opzet van de Beweegtuin, waarvoor de eerste initiatieven al in het voorjaar van 2020 genomen worden, geeft Ina Linthorst enkele oudere dames en heren de nodige instructies. „Zorg dat je de beweging goed en rustig maakt. Het hoeft niet allemaal snel”, zegt ze. En Ina benadrukt nog maar eens: iedereen kan sporten op zijn of haar eigen niveau.