Sportvisserij Oost-Nederland promoot middeleeuwse visvanginstallatie IJhorst. Zeven excursies met aandacht voor geschiedenis

De middeleeuwse aalstal in de Reest bij de kerk in IJhorst is de spil in een serie van zeven zomerexcursies die Sportvisserij Oost-Nederland vanaf 30 juli houdt.

Replica van de middeleeuwse aalstal in IJhorst.

Replica van de middeleeuwse aalstal in IJhorst. Foto: Frens Jansen

Om het historische belang en concept van de aalstal onder een breder publiek kenbaar te maken verzorgen vrijwilligers van Sportvisserij Oost excursies voor een breed publiek. Overal bij recreatiebedrijven liggen flyers om reclame te maken. Zo hoopt de organisatie mensen een korte, leuke en informatieve excursie te geven met aandacht voor een stukje geschiedenis en een demonstratie van werking van het vangtuig.

Houten stellage met fuik

Zes jaar geleden werd de middeleeuwse aalstal gereconstrueerd, op initiatief van de plaatselijke Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst en betaald door onder meer het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Sportvisfederatie Oost-Nederland. Een aalstal, ook wel visstal genoemd, is een grote houten stellage met daarin een fuik van een meter of vijf met een bevestigingspaal.

Vanaf het jaar 1300 tot medio 19e eeuw stonden er zeker vijf van dergelijke vanginrichtingen in de Reest. De vanginrichting in IJhorst was eigendom van havezate Dunningen die het verpachtte aan de kerk in IJhorst. De stellage was puur bedoeld voor de visvangst. In 1794 ging het bezit over naar de kerk.

De IJhorster aalstal stond tot en met 1831 in het kronkelige riviertje. De kerk verpachtte de installatie aan de bewoners van de zogeheten pastorie erve, de boerderij naast de kerk die er nog altijd staat. Daarna spoelde het in het geheel weg.

Beveiliging voor otters

Afgelopen jaar hebben de vrijwilligers in samenwerking met een ervaren beroepsvisser onderhoud gepleegd. Ook is de opstelling iets verbeterd. Daarnaast is er een beveiliging ingebouwd voor otters, zodat die kunnen ontsnappen, mochten ze onverhoopt in het net terechtkomen.

De excursies vinden plaats op zeven opeenvolgende vrijdagmiddagen. De eerste is op 30 juli, aanvang 16.30 uur.