Staat de toekomst van Kyrill en Dasha op losse schroeven? Onduidelijke asielregels voor Oekraïense vluchtelingen zorgen voor stress en onzekerheid

Kyrill, een bewoner van de Hoogeveense opvang voor Oekraïners kreeg deze week de schrik van zijn leven. Dasha, zijn vriendin uit Belarus waarmee hij al drie jaar samen is, werd uit de opvang voor Oekraïners aan de Vos van Steenwijklaan gezet. Dankzij optreden van zijn werkgever, werd de soep niet zo heet gegeten als deze opgediend werd. Tot er écht duidelijkheid is over de geldende regels, mag het stel toch in een Hoogeveense opvang blijven.

Kyrill en Dasha zouden graag in Nederland bouwen aan een gezamenlijke toekomst.

Kyrill en Dasha zouden graag in Nederland bouwen aan een gezamenlijke toekomst. Foto: Andre Weima Fotografie

Dat het leven van Dasha (22) en Kyrill (29) afgelopen dagen in een rollercoaster zit, is aan het stel op het eerste gezicht niet te zien. Vriendelijk schudden ze handen, stellen zich voor en doen hun best om met hulp van een tolk vragen te beantwoorden. Uitermate beleefd, meegaand zelfs. Zo ga je als Oost-Europeaan om met ‘autoriteiten’, dus ook met een journalist. Maar achter de façade van vriendelijkheid schuilt angst, onzekerheid, machteloosheid en verdriet. Af en toe schemeren deze door op hun gezichten. Ze dachten in Hoogeveen veilig te zijn, te kunnen gaan bouwen aan een toekomst. Een toekomst die er voor hen in hun thuisland niet meer is. Die droom lijkt na drie maanden verblijf in Hoogeveen toch niet realistisch.