Staphorst wordt vaak door het slijk gehaald, maar het is de meest sociale gemeente van ons land, blijkt uit onderzoek

Staphorst is de gemeente met het hoogste sociale kapitaal van Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van economisch onderzoeksbureau SEO.

Staphorst blinkt uit in sociaal kapitaal.

Staphorst blinkt uit in sociaal kapitaal. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Dagblad Trouw schrijft erover. Staphorst scoort 0,99 op een schaal van 1 en is daarmee koploper in Nederland. Sociaal kapitaal betekent dat mensen betrokken zijn bij elkaar, een beetje op elkaar letten. Sociale cohesie wordt dit genoemd.

Hoe hoger de score, hoe lager de criminaliteitscijfers en hoe hoger de kansen op de arbeidsmarkt. Beide zijn van toepassing op de gemeente Staphorst. Er is nauwelijks werkloosheid en de criminaliteitscijfers zijn opvallend laag. In Overijssel en de Achterhoek – waar noaberschap een vaak gebezigde term is – is het sociaal kapitaal groot.

Onderzoekers kwamen via een drietrapsraket op deze score uit. De eerste is het aantal schenkingen aan goede doelen, dat iets zegt over hoe altruïstisch mensen zijn. Daarnaast weegt het aantal stemmers bij gemeenteraadsverkiezingen mee, als maatstaf voor solidariteit. In Staphorst was dat vier jaar geleden 79,8 procent. Deze gemeente stond daarmee op de vierde plek van Nederland. Ook keken onderzoekers naar het aantal bloeddonoren. Dit geeft aan dat je naar een ander omkijkt.

Keerzijde

Een keerzijde is er ook. Er is veel sociale controle in hechte gemeenschappen. Dat kan door mensen als beklemmend worden ervaren. Bovendien is het zo dat de coronacijfers in Staphorst tot de hoogte van Nederland behoren. Het is niet helemaal zeker hoe dat kan, maar volgens de vorige burgemeester Gerrit Jan Kok is de kans groot dat dit juist komt door de hechtheid van de gemeenschap. Kerkgang zou niet de oorzaak zijn.

Zwartewaterland (0,84), Dalfsen (0,72) en Kampen (0,7) scoren ook opvallend hoog. Zwolle staat op 0,48, maar Amsterdam op (0,13). Hoe groter de steden hoe lager de score. Heel Overijssel scoort goed, met uitzondering van Almelo, Enschede, Deventer en Hengelo. Almelo heeft het laagterecord in Overijssel met 0,15. Daar is klaarblijkelijk weinig sociale cohesie.

SEO Economisch Onderzoek is een wetenschappelijk instituut dat economisch onderzoek verricht in opdracht van bijvoorbeeld ministeries of bedrijven. SEO Economisch Onderzoek is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam.