Staphorst in Beeld verkeert in geldnood. Website raakt uit beeld en is toe aan update

Staphorst in Beeld, hét platform waarop gedocumenteerd staat hoe media de afgelopen 100 jaar over Staphorst berichtten, verkeert in geldnood. De website verdient dringend een update, maar middelen ontbreken.

De homepage van Staphorst in Beeld.

De homepage van Staphorst in Beeld.

Staphorst in Beeld is een database met honderden artikelen, filmbeelden, foto’s, boeken, commentaren en nog veel meer. Het platform wordt over de hele wereld geraadpleegd en biedt uren en dagen lees- en kijkplezier voor iedereen die van het kleurrijke Staphorst houdt, maar wel een genuanceerd beeld wil.

De website was in 2009 het eerste project van stichting Sous les Arbres (Onder de Boompjes). ‘De Boompies’ is in de volksmond de benaming voor het meest zuidelijke deel van de lintbebouwing van Rouveen. Deze streek kenmerkt zich door hoge bomen aan weerszijden van de weg. Filmmaker en regisseur Geertjan Lassche woont hier en hij was het die in 2009 het initiatief nam voor de oprichting van de stichting Sous les Arbres en dus ook Staphorst in Beeld.

Onafhankelijk platform

Doel van het platform is inzicht bieden in de wijze waarop Staphorst in beeld kwam. Welke factoren waren doorslaggevend? Wie waren de makers, wat was hun achtergrond en focus? Geen pr-instrument, maar een onafhankelijk platform. „Zo kan de mediaconsument een breder palet tot zich nemen om zo een genuanceerder beeld te krijgen, zonder zaken of gebeurtenissen te verbloemen”, zegt initiatiefnemer Lassche.

Om dit te bewerkstelligen trok de stichting de Rotterdamse antropologe Wendelien Voogd aan, om tot zo’n overzicht te komen. Ze dook zo blanco mogelijk in de materie en ze gaf commentaar bij de uitingen die ze aantrof. Haar rol werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Rabobank Staphorst-Rouveen.

Update

Inmiddels is de site opnieuw niet meer actueel. Er zijn veel nieuwe uitingen over Staphorst geweest die een plek verdienen in de collectie. Wat te denken van de berichtgeving over de kerkgang in Staphorst in coronatijd , de ophef over jongeren tijdens de jaarwisseling en het fotoboek van Annie van Gemert dat vorige week verscheen.

Wendelien Voogd wil Staphorst in Beeld graag een opfrisbeurt geven, maar dan is er wel geld nodig. Heel voorzichtig kijkt de stichting haar de gemeente Staphorst.

Geertjan Lassche: „Ik denk dat alles begint met de bewustwording dat er een gemankeerd imago is van Staphorst. Dat moet je niet willen bevechten met voorlichters, pr-bureaus of folders en boeken, maar door een gevarieerd beeld te geven, door waarachtigheid. Ik denk dat een boost van deze site meer zin heeft dan een pr-offensief. Als je dit belang onderkent, is een opknapbeurt van een onafhankelijk platform vrij goedkoop. Dit is een particulier initiatief, onafhankelijk maar het dient wel een maatschappelijk belang. Zo’n hernieuwde opfrisbeurt moet voortkomen uit een dialoog, en niet uit gebedel van onze kant.”