Vijftigste editie Staphorstdagen gaat weer niet door. Door corona liep voorbereiding in de soep

Voor het tweede achtereenvolgende jaar gaan de drie Staphorstdagen niet door. Vorig jaar was het door corona uitgesloten, dit jaar zou het wellicht kunnen, maar door covid kon de Stichting Staphorst qua voorbereidingen weinig doen. Er is ook nog altijd onenigheid met de gemeente over geld.

De drie Staphorstdagen zijn dé dagen waarop de gemeenschap zich van  haar beste kant laat zien.

De drie Staphorstdagen zijn dé dagen waarop de gemeenschap zich van haar beste kant laat zien. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Je doet het goed of je doet het niet, is het credo en dus richt de organisatie haar pijlen op volgend jaar. Het wordt dan de 50ste keer dat de Staphorstdagen worden gehouden. Het zijn dé drie dagen waarop Staphorst zich laat zien met allerlei activiteiten en op de derde woensdag een grote braderie.

Toch is er nog altijd onenigheid met de gemeente Staphorst over geld. De gemeente beschouwt de stichting sinds twee jaar als een normale externe partij die net als iedereen die subsidie krijgt een begroting moet opstellen en ook andere sponsoren moet benaderen.

‘Namens de gemeente’

Volgens de stichting is dat een verkeerde voorstelling van zaken. Volgens voorzitter Bé Veen organiseert de stichting de Staphorstdagen in opdracht van de burgerlijke gemeente en dat is volgens hem heel wat anders dan een stichting of vereniging die ook geld krijgt van de gemeente.

De Staphorstdagen zijn ooit bedacht om buitenstaanders het ‘echte Staphorst’ te laten zien. In de eerste jaren waren de dagen een initiatief van het gemeentelijk bureau Voorlichting, de Stichting Staphorst en de Vereniging voor Landbouwvoorlichting Staphorst. Begin jaren negentig werd de Stichting Staphorst verantwoordelijk, tot op de dag van vandaag. Er zijn dik honderd vrijwilligers die alles mogelijk maken.