Statenlid Jacob Spiker uit Staphorst breekt een lans voor het openbaar vervoer in Overijssel

Het nieuwe CDA-statenlid Jacob Spiker uit Staphorst breekt een lans voor het openbaar vervoer in Overijssel. Het is volgens hem niet de bedoeling dat het vervoersbedrijf buslijnen schrapt om de dienstregeling rendabel te houden.

Jacob Spiker voor het gemeentehuis in Staphorst. Hij is sinds kort Statenlid.

Jacob Spiker voor het gemeentehuis in Staphorst. Hij is sinds kort Statenlid. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Toch gebeurt dat volgens het CDA-Statenlid Jacob Spiker in de provincie. „We begrijpen best dat het een lastig jaar geweest is, maar we hebben nu eenmaal afspraken over een goede bereikbaarheid gemaakt met de vervoerder en die moeten worden nagekomen. Minder rendabele C-lijnen mogen niet zomaar verdwijnen”, aldus Spiker.

‘Bereikbaarheid per openbaar vervoer moet op peil blijven’

Het blijkt dat de vervoerder tot september volgend jaar nog coronasteun van het rijk krijgt voor het laten rijden van bussen, maar dat door een lager aanbod van reizigers alsnog sprake kan zijn van een tegenvallend financieel resultaat. Wat het CDA betreft is dat de verantwoordelijkheid van de vervoerder.

Spiker: „Er zijn aanbestedingsovereenkomsten, er is ondersteuning van het rijk en er is ook nog zoiets als ondernemersrisico. Zonder dat risico kan een vervoerder laag inschrijven en bij problemen aankloppen bij de provincie. Dat is niet de juiste weg. Het hoofddoel moet zijn dat de bereikbaarheid per openbaar vervoer op peil blijft.”

Spiker was sinds 2006 raadslid voor het CDA in de gemeente Staphorst, vanaf 2010 tevens fractievoorzitter. Een paar maanden geleden nam hij afscheid om Statenlid te worden voor het CDA in Overijssel, vooral ook om de Kop van Overijssel te vertegenwoordigen.