Leerlingenraad IKC De Horst maakt zich hard voor zachtere ondergrond bij pannakooi: statiegeldactie Coop de Wijk wordt hier komende maanden voor gehouden

De leerlingen van IKC De Horst gaan lege flessen inzamelen voor een zachtere ondergrond van de pannakooi. Foto: Benny Spin

Een nieuwe en zachtere ondergrond van de Pannakooi. Dat is een grote wens van leerlingenraad van ICK De Horst. Bij voorkeur kunstgras, maar qua kosten gaat dat al snel in de papieren lopen, zo is berekend. Om hiervoor geld in te zamelen hebben de leerlingen daarom een verzoek gedaan bij Coop Dunnink, om in aanmerking te komen voor de opbrengst van de statiegeldactie.

Elk kwartaal wordt bepaald welk goede doel er in aanmerking komt voor deze donatie. Omdat deze actie populair is, zijn er meestal meerdere aanmeldingen. Het was voor de leerlingenraad even een spannend moment of het verzoek gehonoreerd zou worden, maar woensdagmorgen kwam Coop-eigenaar Niek Slomp het goede nieuws persoonlijk vertellen op school. Het ‘maatschappelijke belang’ gaf volgens Slomp de doorslag om te kiezen voor de actie van groep 8.

Slijtage pannakooi

„De leerlingenraad is een actieve en enthousiaste groep op school vertelt”, directeur Eliene Schuinder. „Normaal gesproken wordt er een keer per maand vergaderd, maar deze groep heeft al aangegeven dit elke week te willen doen.” Vaak ging het de laatste weken over de pannakooi. Deze wordt volgens Zoë van de leerlingenraad intensief gebruikt in de pauzes of na schooltijd, maar de onderlaag begint te slijten, dat is duidelijk te zien en ook te merken. „De steentjes laten los en als je komt te vallen, heb je zo een schaafwond of een gat in je kleding”, zegt Zoë. „En een sliding hoef je al helemaal niet te proberen”, lacht medeleerling Jelmer.

Kunstgras

Renate Ruijgers, één van de ouders en lid van de pleincommissie van de Ouderraad, constateerde dit ook al bij een van haar kinderen. „De harde ondergrond is aan vervanging toe. Het liefst willen de kinderen een zachtere kunstgras ondergrond.” De kosten hiervoor bedragen naar schatting vijftien tot twintigduizend euro. Hiervoor is ook al bij de gemeente De Wolden aangeklopt. Die heeft toegezegd om het verzoek in behandeling te nemen. Omdat de leerlingen zelf ook een ‘steentje’ willen bijdragen, hopen ze dat de inwoners de actie ondersteunen.

De statiegeldflessen kunnen ingeleverd worden bij Coop Dunnink. De eigenaar heeft tevens aangeboden om een container bij school te plaatsen, zodat de kinderen zelf ook statiegeldflessen kunnen inzamelen. De actie loopt vanaf 1 januari tot 31 maart 2022.

Nieuws

Meest gelezen