'Stee in Lhee' van Jan en Sandra Bloemerts is er voor álle camperaars (de hippies even goed als de luxe kampeerders)

Jan Bloemerts op het camperpark, dat 3 april opengaat.

Je ziet steeds meer campers op de weg. Jan Bloemerts (49), bekende Drent uit Lhee, zag een gat in de markt. Binnenkort gaat zijn ‘Stee in Lhee’, met liefst 60 staanplaatsen, open.

De zuil om straks te kunnen inchecken staat er, maar moet nog worden aangesloten. Een timmerman legt intussen de laatste hand aan de receptie. Over twee weken volgt plaatsing van het centrale sanitairgebouw.

‘Natte winter, dus planning moest steeds om’

De to do -lijst liegt er nog altijd niet om, maar wordt gelukkig steeds korter. ,,We liggen mooi op schema. Dit is een natte winter en diverse keren hebben we daarom de planning om moeten gooien. Maar over twee maanden willen we opengaan en dat lukt”, verzekert Jan Bloemerts.

Vrijdag 3 april is de feestelijke ingebruikname van zijn camperpark in Lhee. De dag erna heten Bloemerts en zijn vrouw Sandra de allereerste gasten al welkom. Waar eerst weiland was, tussen hun boerderij en de buren van Landhotel De Borken, wachten inmiddels 60 staanplaatsen. Het park gaat Stee in Lhee heten, typische Jan Bloemerts-humor.

Camperpark in plaats van het melkvee

Bloemerts (49) is in Drenthe vooral bekend als voorman van LTO Noord. Hij is de spreekbuis van de boeren. Dat blijft hij, maar de geboren Meppeler kan vanaf dit voorjaar dus ook ‘recreatieondernemer’ op zijn visitekaartje zetten. Tot en met 2017 was Bloemerts eerst en vooral melkveehouder. September van dat jaar werd hij getroffen door een herseninfarct. Hij kwam er al met al genadig vanaf, maar tijdens de revalidatie bleek hij toch niet meer echt alles te kunnen. Zijn koeien gingen de deur uit. Het camperpark komt ervoor in de plaats.

Wie regelmatig op de weg zit, kan het niet ontgaan: er rijden steeds meer campers rond. ,,Die markt is enorm in opkomst”, ontdekte ook Bloemerts. Camperaars die in Drenthe een plek zoeken om te overnachten, hebben inmiddels keus te over. Maar de staanplaatsen zijn vrijwel uitsluitend te vinden op kampeerterreinen die ‘de campers’ erbij doen. Terreinen voor uitsluitend kampeerwagens, zoals straks in Lhee, zijn er nog amper. En al helemaal niet van deze omvang.

Nadruk op gemak en luxe

Om Stee in Lhee nóg meer te onderscheiden van hele en halve concurrenten leggen Jan en Sandra Bloemerts de nadruk op gemak en luxe. Het hele terrein is verhard. Bij de digitale zuil kan de camperaar zelf inchecken, betalen en een persoonlijke WiFi-code in ontvangst nemen. Het sanitairgebouw, met wasmachine en –droger, krijgt vloerverwarming. Het wc-blok wordt gescheiden van de ruimte met douches. Rolstoelers stuiten nergens op drempels.

Achter op het terrein staan binnenkort zelfs een privé-sauna en spa klaar voor de gasten. Vooraan is ruimte vrijgehouden voor een overdekte barbecueplek. Alle benodigde stroom op Stee in Lhee komt van de zonnepanelen die eerder al zijn geïnstalleerd.

Jan Bloemerts: ,,Camperaars zijn een nogal gemixt publiek. Je hebt er hippies onder, maar ook mensen die met een halve vrachtwagen onderweg zijn. Iedereen is hier straks welkom. Ze kunnen zelf beslissen van welke faciliteiten ze gebruik willen maken.”

‘Op de vijver ben ik nog het meest trots’

Tijdens een rondleiding gaat hij voor naar de rand van het camperpark. Hij wijst naar de forse hap die daar uit de grond is genomen: ,,Hier ben ik misschien nog wel het meest trots op, haha. Dit is onze vijver. De bodem is nu nog te zanderig om water vast te houden, maar binnenkort komt er een laagje leem op.” Een van de vele puntjes op de i.

Toen Jan en Sandra Bloemerts de eerste schetsen voor Stee in Lhee klaar hadden, kregen ze er niet bij iedereen de handen voor op elkaar. Namens vier recreatiebedrijven in de omtrek schreef een boze Recron, de belangenvereniging van recreatieondernemers, dat het camperpark ‘alleen maar meer van hetzelfde’ zou bieden. In Lhee zelf vreesde een enkeling voor verkeersoverlast. Uiteindelijk had een meerderheid in de raad van Westerveld evenwel geen moeite met een wijziging van het bestemmingsplan.

Jetta Klijnsma verricht opening

Commissaris van de koning Jetta Klijnsma heeft toegezegd om 3 april Stee in Lhee te openen. Jan Bloemerts heeft ‘heel veel zin’ in zijn nieuwe bestaan als recreatieboer. Hij gokt voor het eerste jaar op een gemiddelde bezettingsgraad van 10 procent: ,,Zo’n 20 procent in de zomer en 0 procent ’s winters. Is dat bescheiden? Ach, wij zijn nuchtere mensen.”

Nieuws

menu