Steenwijkerland doet oproep aan nieuwe minister: ‘Veilig en verantwoord de samenleving weer open, zónder lockdown’

De winkeliers zijn van mening dat hun winkels op een verantwoorde manier open kunnen. Foto: Sieb van der Laan

Het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland heeft - net als eerder tijdens de coronapandemie - een brief naar Den Haag gestuurd over de coronamaatregelen. De strekking ervan is: de samenleving veilig en verantwoord weer op gang brengen.

Locoburgemeester Tiny Bijl: „We hebben de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daarin een oproep gedaan. En die luidt: laat de coronamaatregelen aansluiten bij de situatie waarin we nu zitten. We hebben inmiddels een hoge vaccinatiegraad en de huidige Omikronvariant is weliswaar besmettelijk maar zorgt voor milde(re) klachten. Daar zou je de maatregelen op aan moeten passen. Wat ons betreft is dat nu niet zo en worden ondernemers en sectoren die noodgedwongen dicht zijn, echt onevenredig zwaar getroffen. Zij luiden de noodklok en dat is in onze ogen meer dan terecht. Mensen begrijpen het niet meer. Het draagvlak voor de maatregelen wordt zo steeds kleiner. We pleiten er daarom voor om de samenleving veilig en verantwoord weer op gang te brengen en niet meer te kiezen voor de zware beperking van een lockdown.”

Het college reageert met de brief naar minister Ernst Kuipers meteen ook op de signalen van lokale ondernemers en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Steenwijkerland. Zij geven aan dat winkels, horeca en de cultuursector in de huidige situatie veilig open kunnen, mét de nodige hygiënemaatregelen.

Noodkreet Vestingstad

Zo heeft het bestuur van Steenwijk Vestingstad een brandbrief aan burgemeester Rob Bats gestuurd. Het is een noodkreet van de winkeliers en ondernemers. „De winkeliers zijn van mening dat hun winkels op een verantwoorde manier open kunnen. We hebben de burgemeester verzocht dit signaal door te geven aan het kabinet”, zegt vice-voorzitter Hans van Wermeskerken van Steenwijk Vestingstad.

‘Geen vrijbrief’

Locoburgemeester Tiny Bijl: „De strijd tegen het coronavirus onderkennen we. De bescherming van onze gezondheid ook. Maar deze lockdown zorgt voor veel klein en groot leed binnen heel wat huishoudens. Mensen moeten hun brood weer kunnen verdienen. Onze oproep aan de minister is geen vrijbrief om je niet aan de coronaregels te houden. Wat we vragen is een hernieuwde balans tussen alle belangen die er zijn. Het is tijd voor een nieuw begin!”

De brief van het college van B&W aan de minister is te lezen op de gemeentelijke website .

Nieuws

Meest gelezen