Stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel komt met boek met verhalen van Molukkers

De stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel heeft een mijlpaal bereikt. Het boek ‘Verbroken Belofte’ ligt bij de drukker.

Paul Salakory (l) en penningmeester Wim Latupeirissa.

Paul Salakory (l) en penningmeester Wim Latupeirissa. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Schrijver Ditta op den Dries uit Hellendoorn bundelt gesprekken met dertig Molukkers in Overijssel: twee van de eerste generatie, veertien van de tweede generatie en veertien van de derde generatie.

De interviews leverden bijzondere verhalen op uit de verschillende dorpen en steden in de provincie, waarin tal van onderwerpen de revue passeren. Van de pijn uit het verleden tot de kansen voor de toekomst.

Het boek bevat eveneens een schets van de zeven Molukse wijken in Overijssel. Het gaat dan om wijken in Almelo, Wierden, Rijssen, Nijverdal, Zwolle, Deventer en Staphorst. In deze laatste gemeente is niet echt een wijk, maar toch gingen ook hier veel Molukkers wonen na het sluiten van Kamp Conrad. Ook staan er dertig interviews in met Molukkers, afkomstig uit die Overijsselse dorpen en steden.

Verhaal vertellen

De stichting die speciaal voor dit herdenkingsjaar is opgericht, wil herdenken uit eerbied voor de eerste generatie die het zo zwaar had, maar ook om het verhaal levend te houden. De kennis over deze kwestie zakt weg. Slechts weinigen kennen het echte verhaal. Dat moet veranderen. „Het is een geschiedenis waarin de overheid ernstig tekort is geschoten”, zegt Paul Salakory, voorzitter van de stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel. „De scherpe kantjes zijn er wel wat vanaf. We worden oud en mild, maar deze historie zit in ons DNA. Het gaat nu goed met de Molukse gemeenschap. Daar zijn we dankbaar voor. Het is ook een verhaal van hoop.”

In 1951 werden 12.500 Molukse KNlL-militairen en hun gezinnen vanuit Indonesië naar Nederland verscheept. De ex-soldaten en hun gezinnen gingen naar ruim negentig woonoorden in Nederland. In Overijssel, waren dat Conrad en Beugelen in Staphorst, Laarbrug bij Ommen, Sint Joseph in Glanerbrug en Vossenbosch bij Wierden. In Beenderribben bij Steenwijkerwold, Pikbroek en Eind van ‘t Diep, beide bij Steenwijk, zaten ook Molukse gezinnen.

Bussen met Ambonese gezinnen

Op woensdag 25 april 1951 arriveerden in Staphorst vier bussen met in totaal 21 Ambonese gezinnen, enkele dagen later gevolgd door nog eens 63 andere. Ze werden ondergebracht in kamp Beugelen. Drie jaar later arriveerden 23 gezinnen in kamp Conrad in Rouveen.

De afspraak was dat de militairen en hun gezinnen zes maanden zouden blijven tot de politieke situatie gestabiliseerd zou zijn en ze terug konden naar de Molukken. Zeventig jaar is de situatie nog onveranderd. Nederland zou ook helpen bij het realiseren van een eigen staat en ons land had beloofd dat de KNIL-militairen in actieve dienst zouden blijven. De staat kwam er niet en de mannen werden bij aankomt in ons land meteen ontslagen en mochten ook niet werken. Het zorgde voor enorme frustraties bij de eerste en de tweede generatie. Excuses van de Nederlandse overheid kwamen er nooit.

Alfoeren

De voorkant van het boek is gemaakt door Dominique Latoel uit Deventer. Hij is een van de geïnterviewden en laat zich in zijn kunst inspireren door de Alfoeren, de voorouders van de Molukken.

Het boek wordt gepresenteerd tijdens de provinciale herdenkingsdag op zaterdag 4 september in Nijverdal. Daarna reist een expositie langs de zeven Molukse plaatsen in Overijssel. Ook Staphorst krijgt deze tentoonstelling, al is nog niet bekend waar dat gaat gebeuren. De stichting heeft lokale klankbordgroepen die een geschikte ruimte zoeken. Ook zijn lesbrieven over de Molukse kwestie voor het basisonderwijs in de maak.