Stimuleringsfonds Glasvezel De Wolden keert eerste bedragen uit: iedereen een livestream met De Wolden Online

Het livestreamen van een activiteit is in coronatijd fors gegroeid. De kerkdienst, een online bingo, een concert, een sinterklaasfeest of vergaderingen. Dat dit fenomeen in het post-coronatijdperk weer verdwijnt, daar geloven de initiatiefnemers van De Wolden Online niet in.

De Wolden Online met van links naar rechts Dennis van der Sleen, Ronald Buld en Jennie Zwiers. Rechtsboven in het scherm zijn Jan Buiter en Sjoerd Meijer te zien.

De Wolden Online met van links naar rechts Dennis van der Sleen, Ronald Buld en Jennie Zwiers. Rechtsboven in het scherm zijn Jan Buiter en Sjoerd Meijer te zien. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Met financiële steun van de stichting Stimuleringsfonds Glasvezel De Wolden hebben Ronald Buld uit Ruinerwold, Jennie Zwiers uit Koekange en Dennis van der Sleen uit Ruinen de handen ineengeslagen voor oprichting van De Wolden Online. Doel: het live in beeld brengen van evenementen, (sport)wedstrijden en wat al niet meer in de gemeente De Wolden.

Ronald Buld is niet alleen beheerder van dorpshuis De Buddingehof in Ruinerwold, maar ook actief met livestream vanuit zijn professie. In coronatijd bleek het in beeld brengen van activiteiten booming business , wat onder meer tot uitdrukking kwam in de forse groei van een bedrijf als SEM Productions in Meppel, dat zich gespecialiseerd heeft in eventtechniek. Dit bedrijf adviseerde ook bij de aanschaf van apparatuur voor De Wolden Online. „We hebben nu een livestreamset die op iedere locatie waar snel internet is, gebruikt kan worden. Het mooie van deze set is dat je alles live via YouTube kunt uitzenden, maar je bouwt tegelijkertijd ook een archief op. Alles is terug te kijken”, legt Buld uit.

Van hoge kwaliteit

Buld wijst erop dat de apparatuur van hoge kwaliteit is, handzaam in een koffer is opgeborgen en na een korte uitleg ook makkelijk is te gebruiken. Het plan is om een instructiebijeenkomst te plannen waar geïnteresseerde vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties uit de gemeente welkom zijn om te zien wat het systeem allemaal kan en hoe het bediend moet worden. „Het lijkt allemaal heel wat met die kabels en knopjes, maar als je het even weet, is het niet zo moeilijk”, weet Buld uit eigen ervaring.

Ronald Buld, Jennie Zwiers (dorpshuis De Schakel in Koekange) en Dennis van der Sleen (VVVo Ruinen) hopen de groep uit te kunnen breiden met vertegenwoordigers uit andere dorpen. „De Wijk en Zuidwolde staan ook klaar, we hopen de olievlek groter te maken. Het mooie van deze set is dat die overal ingezet kan worden waar snel internet is, bij voorkeur glasvezel. Voor het fonds is een beoogd neveneffect dat locaties die nog niet op glasvezel zijn aangesloten, dat alsnog regelen. Gebruik van de set is overigens niet alleen voorbehouden aan glasvezelgebruikers. „Maar snel internet is wel vereist en dan gaat het niet om de downloadsnelheid, maar om uploaden”, schetst Buld.

Wie het eerst komt

Het mooiste zou volgens de initiatiefnemers zijn als de verenigingen in de rij staan om de set te gebruiken. „Daar hopen we op, dan kunnen er wellicht via bijvoorbeeld een fonds als Initiatiefrijk De Wolden, meer sets aangeschaft worden”, zegt secretaris Sjoerd Meijer van het Stimuleringsfonds. „Wij doen aan agendabeheer, wie het eerst reserveert, komt het eerst aan de beurt”, benadrukt Buld. Per reservering wordt wel een bedrag aan huur gevraagd, omdat De Wolden Online ook kosten maakt en geld opzij moet zetten voor als er iets kapot is of er opeens wat mist in de set. Tevens is een goede verzekering afgesloten.

Fondsbestuurder Jan Buiter noemt De Wolden Online net zo uniek als dat het project Glasvezel De Wolden zelf was. Het is niet zomaar één camera die alleen maar op de dominee gericht staat, maar er zitten sowieso twee camera’s en microfoons in de set, met de mogelijkheid om uit te breiden naar vier camera’s. Ook belangrijk: er komen mensen uit het eigen dorp achter de camera’s te staan, omdat die veel beter weten wie en wat ze in beeld moeten brengen in hun dorp. „Dennis kan dat bijvoorbeeld op dorpsniveau in Ruinen, hij kent de mensen daar”, weet Buld.

Op Facebook is een pagina aangemaakt van De Wolden Online, informatie is te verkrijgen via liveastreamdewoldenonline@gmail.com