Streekschool KC de Bron bestaat een eeuw, met het hoogste leerlingenaantal ooit. 'We staan bekend als een warme school'

KC de Bron in Nijensleek viert het eeuwfeest met een week vol historie én toekomst. Zaterdag ontmoeten minstens 260 oud-leerlingen en -leerkrachten elkaar tijdens de reünie. In april heeft de school het jubileum al gevierd in de jaarlijkse kerk- en schooldienst. Maandag wordt een dag van oude schoolbanken, griffels en oud-Hollandse spelletjes. Dinsdag gaat een koker de grond in met daarin allerlei fantasieën van de leerlingen over het leven op en rond de school over 25 jaar. Een circusdag sluit woensdag het feest af.

De Bron gaat met het jubileum even terug in de tijd. Van links naar rechts: Sjoukje de Wit, Annieke Otten en Irna Oosterhuis.

De Bron gaat met het jubileum even terug in de tijd. Van links naar rechts: Sjoukje de Wit, Annieke Otten en Irna Oosterhuis. Foto: Martijn Bijzitter

In 1998, toen de school 75 jaar bestond, stond een tekst met de volgende strekking in het jubileumboek: ‘Straks zitten over 25 jaar alle kinderen achter hun eigen laptops en staan er robots voor de klas. Je moet er toch niet aan denken.’ Die robots staan er natuurlijk niet, maar eigen chromebooks en laptops zijn er zeker. Maar dat is in praktijk een stuk minder kil en afstandelijk dan de schrijver in 1998 verwachtte. Want er is één ding dat meteen komt bovendrijven tijdens een gesprek met directrice Irna Oosterhuis, leerkracht Annieke Otten en oud-leerling Sjoukje de Wit: De Bron staat bekend als een heel warme school.

Drie provincies