Studieopdracht blijkt onverwacht succes. Janieke (18) uit Rouveen begint eigen zuivelwinkeltje

Rouveen is een nieuwe winkel rijker: Zuivelwinkel 298 aan de Oude Rijksweg met hetzelfde nummer. Janieke Bisschop (18) verkoopt er melk, yoghurt, vla in diverse smaken en chocolamelk. Allemaal eigen producten, gemaakt met de melk van de koeien van pa.

 Janieke Bisschop bij haar Zuivelwinkel 298 in Rouveen.

Janieke Bisschop bij haar Zuivelwinkel 298 in Rouveen. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

De Rouveense volgt op Windesheim in Zwolle de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement. Ze zit in de tweede jaar. Een van de opdrachten is een eigen onderneming starten. Een plan bedenken, aan de slag gaan, geld verdienen, een boekhouding maken en verantwoording afleggen.

„Ik heb er even over nagedacht wat ik zou doen. Veel andere studenten werken in groepjes, maar ik besloot dit te doen. Alleen. Met de melk van mijn vader. Mijn ouders hebben een melkveebedrijf. Ik vind de zuivel een prachtige bedrijfstak.”

Zelfbediening

Naast de boerderij staat een lief, wit tuinhuisje. Met hulp van pa en wat sterke broers is het in elkaar gezet. Binnen staat een koelkast met inhoud en een opschrijfboekje. Klanten kunnen een zuivelproduct uit de ijskast halen, geld achterlaten en weer vertrekken. Het is zelfbediening. Aan de weg staat een bordje: Zuivelwinkel 298, passend bij de monumentale boerderijen, niet te groot en ontworpen door Janieke zelf.

Zuivelwinkel 298 is een week open en het loopt hartstikke goed. Dagelijks is de jonge onderneemster met een grote ketel in de weer om zelf haar zuivelproducten te maken. Dat is nog een hele klus, want de voorraad moet op peil blijven. Je weet van tevoren niet hoeveel er verkocht gaat worden en omdat alles vers is, is de houdbaarheid beperkt.

Eigen recept

„Alles maak ik met onze eigen melk en volgens een eigen recept. Nou ja, mijn moeder maakt ook al jaren eigen zuivel, dus ik kijk de kunst wel een beetje bij haar af. Vooral de vanillevla die ik maak, is uit de kunst. Nergens anders is ie zo lekker, dat hoor ik ook van klanten.”

Tientallen glazen flessen met inhoud verkocht ze aan haar langzaam uitbreidende klantenkring. Deze hebben statiegeld en dus komen ze ook weer terug. Dat is goed voor het milieu. Een nare bijkomstigheid van een winkel runnen maakte de prille onderneemster ook al mee: diefstal. Op dag drie was er een niet-betalende klant die de koelkast plunderde. Nu hangt er een camera die de zaak in de gaten houdt.

„Voorlopig ga ik hier nog wel even mee door”, zegt de jonge onderneemster. Schrijf ook maar op dat ik ook cadeaupakketten maak.” Bij deze.