Team Bloemhof uit Dwingeloo wandelt na 120 kilometer 30.000 euro bij elkaar voor Ronald McDonald Huis Groningen

Slaapgebrek, vermoeide benen en blaren. Tien dames, allemaal tantes, nichtjes, (schoon)zusjes en (schoon)moeders aan elkaar verbonden via de familie Bloemhof, namen dit weekeinde in eigen dorp deel aan een sponsorwandeltocht. In 24 uur zamelden zij meer dan 30.000 euro in voor het goede doel: het Ronald McDonald Huis in Groningen.

De tien dames van Team Bloemhof zijn gestart voor de HoweWalk. Liefst 24 uur later hadden zij met elkaar 120 kilometer gelopen.

De tien dames van Team Bloemhof zijn gestart voor de HoweWalk. Liefst 24 uur later hadden zij met elkaar 120 kilometer gelopen. Foto: Gerrit Boer

De reden dat de Dwingeler dames deelnamen aan het sponsorevenement HomeWalk is dat niet één, niet twee, niet drie, maar liefst vier familieleden in de voorbije jaren gebruik hebben moeten maken van het Ronald McDonald Huis in Groningen. Allemaal met een uiteenlopende redenen en gelukkig allemaal ook met een goede afloop, zo vertelt Team Bloemhofs teamcaptain Kim Stegeman. „Pleuni was 17 jaar geleden het eerste kind dat in het UMC Groningen kwam te liggen. Ze kreeg op 11-jarige leeftijd lymfklierkanker en opvolgend een zieke lever. Haar ouders, broer en zusje hebben toen heel veel dagen in het Ronald McDonald Huis doorgebracht. Gelukkig is dat goed afgelopen, Het gaat goed met haar.”

Zware operatie

In december 2018 volgde Hailey Joy. Ze was nog maar vier maanden oud toen ze werd opgenomen met het RS-virus. Om goed van het virus te kunnen herstellen werd zo ook in het UMCG opgenomen en verbleven haar ouders in het naastgelegen Ronald McDonald Huis.

Precies een jaar later volgde Mart. Ook hij kwam op de intensive care in Groningen terecht. Hij was drie maanden daarvoor gediagnostiseerd met het downsyndroom en een dubbele hartafwijking. Toen hij bronchiolitis kreeg, kon hij dat zelf moeilijk aan. In het ziekenhuis herstelde hij wonderwel goed, wellicht ook omdat zijn ouders al die tijd in de buurt van hem verbleven in het Ronald McDonald Huis.

De laatste in rij, Betty, werd in november 2020 niet lang na de geboorte overgebracht naar het ziekenhuis. Ze bleef misselijk en spugen en bleek gehinderd te worden door een zogenoemde slokdarmafsluiting. „Vier dagen was ze toen ze werd geopereerd, maar ook dit lieve kleine, dapper meisje heeft het gered. En ook haar ouders verbleven in die spannende tijd in het Ronald McDonald Huis”, zo vertelt Kim.

Belangrijke plek

Het doel van de HomeWalk, een sponsorevenement dat dit weekeinde in heel Nederland plaatsvond, maakte het dat de dames van de familie Bloemhof in actie kwamen. „Als familie hebben we van dichtbij meegemaakt hoe waardevol een Ronald McDonald Huis is in tijden dat je zoon, dochter, broertje, zusje, kleinzoon, kleindochter, neefje of nichtje zo ontzettend ziek is. Een plek waar je samen kunt zijn met je gezin, heel dicht bij je zieke kindje, samen met gelijkgestemden. Het geeft rust, het is een liefdevolle omgeving, een tijdelijk ‘thuis’. Het is zo ontzettend belangrijk dat deze Ronald McDonald-huizen er zijn, zodat het voor ouders en gezinnen mogelijk blijft om dicht bij hun zieke kindje te kunnen zijn”, zo vertelt ze over het goede doel van de HomeWalk.

Moe maar voldaan

Zaterdag rond het middaguur klonk op het Moleneinde bij de brink het startschot voor de wandelestafette. De eerste kilometers werden door de dames samen met enkele kinderen afgelegd, daarna werd er in groepjes van twee 20 kilometer gelopen. Precies 120 kilometer over prachtige door neef Nick uitgezette routes in Dwingeloo en directe omgeving.

Het moest binnen 24 uur door de deelnemers afgelegd worden. En dat lukte. Zondag even voor het middaguur arriveerden de dames na de laatste kilometers van de laatste etappe samen afgelegd te hebben, weer in Dwingeloo. „Het was pittig”, zo concludeerde Kim Stegeman na afloop. „En we zijn ook moe, maar de strijd die wij geleverd hebben staat niet in verhouding met de strijd die de kinderen die in het ziekenhuis hebben gelegen hebben geleverd. We zeuren dus ook niet”, zo blikte de Dwingelse zondagmiddag na 40 afgelegde kilometers moe maar voldaan terug.