Team helpt Drentse schapenhouders met wolfwerende rasters

In november was er in Geeuwenbrug een demonstratie van het plaatsen van wolfwerende rasters. Foto: Rens Hooyenga

Vooruitlopend op de komst van een wolvenconsulent is in Drenthe een ondersteuningsteam actief, dat schapenhouders helpt bij het werken met wolfwerende rasters.

Dit heeft de Drentse Gebiedscommissie Wolf dinsdag bekend gemaakt. Het team bestaat uit drie medewerkers van agrarisch uitzendbureau Abeos, die hiervoor zijn opgeleid.

Volgens de commissie worstelen schapenhouders in delen van Drenthe waar geregeld wolvenaanvallen op schapen plaatsvinden met de vraag hoe ze hun dieren het best kunnen beschermen. Als er geen stalruimte is om de schapen ‘s nachts veilig onderdak te bieden, blijft aanpassen van de omheining over.

‘We moeten meer doen dan alleen subsidie geven’

In de praktijk blijkt de overschakeling naar rasters met minimaal vijf (stroom)draden of het inzetten van zogeheten flexnetten niet zo eenvoudig. Het vergt behoorlijk wat tijd, die er vaak niet is, zeker als de dieren op grote percelen grazen. ,,We zullen meer moeten doen dan subsidie geven voor rasters. Met deze ondersteuners gaan we veehouders in de praktijk op hun eigen bedrijf op gang helpen met het werken met flexinetten”, zegt voorzitter Harry Oosterman van de wolvencommissie.

Een veehouder die dat wil, kan eerst twee uur hulp krijgen van een ondersteuner om samen alle kneepjes door te nemen bij het opzetten van een raster met flexinetten. De ondersteuner kan nog een tweede keer langskomen voor praktische hulp en voorlichting. Het is wel de bedoeling dat de veehouder zelf de flexinetten, paaltjes en schoorpalen aanschaft. De ondersteuners kunnen daar eventueel bij helpen.

Nieuws

menu