Tegenstanders gaswinning vestigen hoop op Unesco-status. Inloopbijeenkomst in Wilhelminaoord legt ook zorgen over afhandeling schade bloot

„Je weet dat je weinig kans maakt…” Oud-wethouder en oud-GroenLinks statenlid Theo van der Bles uit Noordwolde straalt niet uit hij verwacht dat de winning van gas door Vermilion Energy uit twee velden tussen Noordwolde en Vledder nog tegen te houden valt. Hij behoort tot een kernteam van de actiegroep Gas DrOvF, die mensen informeert tijdens een goed bezochte inloopbijeenkomst in Wilhelminaoord. Daar werd informatie gegeven over negen potentiële boorlocaties.

De inloopbijeenkomst in Wilhelminaoord is goed bezocht.

De inloopbijeenkomst in Wilhelminaoord is goed bezocht. Foto: Lourens Looijenga

Uiteindelijk is de hoop van de tegenstanders van de gaswinning gevestigd op de unieke Unesco-status van het wingebied. Dat onderscheidt dit gebied van alle tot dusver kansloze protesten tegen andere boorlocaties in de provinciale grensregio. Gaat dat argument nog een rol spelen? In ieder geval is er een Heritage Impact Assessment gedaan. En volgens historisch geograaf Steven van der Veen van RAAP, een onderzoeks- en adviesbureau dat archeologisch en cultuurhistorisch onderzoek doet, komt dan de oude gaswinning van de NAM aan het Vledderveld toch als minst slechte locatie naar voren. Daar boren achter de Middenweg bij Vledder heeft totaal geen visuele gevolgen voor het beschermd aanzicht van het Unesco-landschap.

Alleen gekeken naar situatie boven de grond

Nieuws

Meest gelezen

menu