Tien coöperaties uit Steenwijkerland, Meppel, De Wolden en Westerveld gaan samen energie opwekken en opslaan

Leden van de coöperaties vlnr: Eddy Veenstra, Jan van Goor, Jurjen Helfrich, Jos Lok, Marius van de Pol, Jacob Bakker, Harry van Dijk, Klaas Blanksma, Hennie Luten, Jan Albert Westenbrink, Gert Zwambag, Hendri Gol, Frouke Boer, Jan Roelof Meesters, Evert Blomsma, Harry van de Geest. Zittend: Tjalling de Wit en Henriet Zandbergen. Foto: GCZWD

Tien coöperaties uit vier gemeenten tekenden op deze week een intentieovereenkomst voor onderzoek naar samenwerking op grootschalige energie opwek en opslag. Het samenwerkingsinitiatief wil de regie voor grootschalige energie opwek in eigen hand houden en streeft naar 100 procent lokaal eigenaarschap, zodat alle lusten terugvloeien naar de omgeving.

De coöperaties zijn coöperatie Steenergie (Steenwijkerland), Coöperatie Westerveld, energiecoöperatie Duurzaam Nijeveen, coöperatie Heel de Wolden Groen, energiecoöperatie Duurzaam Ruinen, coöperatie A32 energie, coöperatie Verduursaam Echt Meppel, energiecoöperatie Reestdal Energie en Wapserveen Vol Energie i.o. Zij gaan onder leiding van de gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe (GCZWD) de krachten bundelen.

Lokale opwek, lokaal verbruik en lokaal profijt behoren tot de ambities. Het samenwerken geeft invulling aan een algemene verkenning naar belangrijke uitgangspunten en ontwikkeling van een plan van aanpak om te komen tot duurzame opwek.

Effectief

„Door krachten te bundelen kunnen langdurige projecten effectief worden aangevlogen. Het initiatief werkt voor en door de omgeving”, vertelt Jan van Goor, coördinator van de gebiedscoöperatie vertelt. „Kortom: streven naar samen lokaal duurzaam energie opwekken en dit samen lokaal ontdekken. Zo gaan we kijken naar subregionaal en grensontkennend samenwerken, en helpen we gemeenten om samen te werken aan een duurzame toekomst, gedragen en uitgevoerd vanuit inwoners en gebruikers.”

Van Goor vervolgt: „Energie is een zeer actueel en urgent thema. Uiteraard de besparing ervan maar we staan ook voor grote uitdagingen in de lokale opwek van energie. De GCZWD gelooft in regionale samenwerking voor lokale oplossingen, dat betekent lokale energie opwek met lokaal eigenaarschap. Om daar een inrichting aan te geven hebben we elkaar nodig. En dat ‘elkaar’ staat wat ons betreft voor alle belangengroepen. Bewoners, grondeigenaren, energiecoöperaties, lokale ondernemers, gemeenten (raadsleden en bestuurders), energienetwerkorganisaties en provincies.”

Verbinder

De GCZWD is actief als verbinder in projecten van ondernemers, overheid, onderwijs en omwonenden. In de afgelopen jaren zijn er diverse projecten op poten gezet, die de regionale economie en duurzame leefbaarheid in de regio versterken. De Gebiedscoöperatie werkt vanuit de thema’s ‘agro en food’ en ‘energie’.

Nieuwsgierig geworden naar de andere projecten die worden ondersteund door de GCZWD? Kijk dan op gc-zuidwestdrenthe.nl .

Nieuws

menu