Kinder- en poppenwagenmuseum verhuist van Echten naar Uffelte

Het voortbestaan van het nostalgische kinder- en poppenwagenmuseum is gered. Het museum verhuist van Echten naar Uffelte. Daar krijgt het een plaats in een ruimte in dorpshuis De Vlasbarg’n.

Marianne Elsinga en haar partner Melle zijn blij met de onverwachte oplossing.

Marianne Elsinga en haar partner Melle zijn blij met de onverwachte oplossing. Foto: Gerrit Boer

Dat Marianne Elsinga op zoek moest naar een andere locatie voor haar museum werd in juli al duidelijk. Een conflict met de buren lag daaraan ten grondslag.

Wie er uiteindelijk gelijk had, is niet belangrijk meer. Belangrijkste conclusie was wel dat het museum niet meer in het pand in hartje Echten kon blijven. Stichting De Es huurt de panden - waar het kinderwagenmuseum en het Huus met de Belle gevestigd zijn - van mevrouw Magreet Moret, net als de Brink. De stichting verhuurt beide panden weer door.

Alternatieve locatie

Marianne Elsinga uit Nijeveen en haar echtgenoot Melle gingen direct op zoek naar een alternatieve locatie. Ze kwamen uit in Frederiksoord, maar ook bij de Maatschappij van Weldadigheid bleek uiteindelijk geen geschikte locatie voorhanden voor de collectie. Omdat de tijd steeds meer begon te dringen, plaatste Elsinga deze week een bericht op Facebook dat er geen locatie was gevonden en dat dit betekent dat het museum zou stoppen.

Deadline

Woensdag aan het begin van de middag lichtte een emotionele Elsinga nogmaals toe. „Er moet hier een einde aan komen. Dit levert teveel stress op”, liet ze snikkend weten. „Volgende week hebben we voor onszelf een deadline gesteld. Dan moet er een andere locatie zijn, anders is het klaar met het kinder- en poppenwagenmuseum en gaat de collectie naar een opkoper. Dan krijgen we er weliswaar veel minder voor dan dat het waard is, maar om nu elk stuk apart te verkopen zien we ook niet zitten. Dan worden we elke keer weer herinnerd aan wat er is geweest. Dat willen we ook niet”, legde de inwoonster van Nijeveen uit.

Opluchting

Hoe anders is de situatie 24 uur later. Een gesprek met een vertegenwoordiger van stichting Welzijn MensenWerk heeft alles in een ander daglicht geplaatst. Een opgeluchte Elsinga laat nog geen dag na de laatste tranen van verdriet huilend van geluk weten dat er een oplossing is. „Wij zijn welkom in dorpshuis de Vlasbarg’n waar wij een ruimte kunnen huren. Daar mogen wij onze collectie plaatsen en aan het publiek tonen. Het nostalgische kinder- en poppenwagenmuseum is gered. Ik denk dat we het museum eind oktober kunnen openen.”

Dat er in Uffelte nog wel wat moet gebeuren om bezoekers van het dorp te attenderen op de aanwezigheid van het museum beseft Elsinga. „Daar hebben we goede afspraken over gemaakt. Buiten het dorpshuis mogen we borden plaatsen en we gaan ook bij de gemeente vragen of het mogelijk is om met borden in het dorp te verwijzen naar het museum in het dorpshuis.”