Ruim 2700 toeschouwers volgen Trekkertrek Staphorst via livestream: 'Keken op die manier nog meer mensen mee dan normaal'

Een evenement met beperkt publiek. De meeste liefhebbers keken thuis achter het scherm. Foto: Frens Jansen

Een unicum voor de Stichting Trekkertrek Staphorst. Vrijdag en zaterdag waren er weer wedstrijden op De Tippe, maar voor het eerst in het bestaan van de stichting was er beperkt publiek aanwezig. Liefhebbers konden thuis via een livestream meekijken en daar werd goed op gereageerd.

Op 4 en 5 juni ging het evenement niet door. In overleg met Nederlandse Trekker Trek Organisatie kon afgelopen weekend ingevuld worden. „Een ander evenement kon geen doorgang vinden, toen we dat hoorden hebben we deze datum met beide handen aangegrepen”, vertelt medeorganisator Jan Veijer. Het plan voor een coronaproof evenement zonder publiek en livestream lag al bij de gemeente. Met de aangekondigde versoepelingen vanaf 1 juli kwam een hybride evenement in zicht: beperkt publiek en een livestream.

Boven verwachting

„Het is heel goed gegaan, boven verwachting eigenlijk”, laat Veijer weten. „We wisten vooraf toch niet helemaal, met de maatregelen in gedachten, hoe we het publiek in goede banen konden leiden. Daar hebben we tribunes voor aan laten rukken met markeringen op iedere anderhalve meter en dat is behoorlijk goed gelukt. De politie en burgemeester liepen rond op het terrein en die waren bijzonder tevreden.”

Toeschouwers werden in overleg met de stichting uitgenodigd door sponsors en vrijwilligers. Voor het eerst in twee jaar was het weer genieten van het geweld van trekkers in allerlei klassen die een sleepwagen zover mogelijk over het parcours probeerden te trekken. Veijer: „Er zijn meerdere organisaties die het al hebben afgelast, dus het kan maar zo zijn dat dit het enige Trekker Trek evenement van dit jaar was.

Online bezoekers

Het evenement in Staphorst werd zowel op vrijdag als op de zaterdag bezocht door ruim 450 bezoekers. „We mochten ook niet meer dan 500 bezoekers per dagdeel hebben, daar zijn we dus keurig onder gebleven”, blikt Veijer terug.

De organisatie kan wat dat betreft ook tevreden zijn over het evenement, want met het aantal volgers van de livestream keken er meer mensen naar de Trekker Trek in Staphorst dan ooit tevoren. „Op de vrijdagavond hebben er 1500 mensen ingelogd, en je weet dat de mensen meestal niet in hun eentje kijken. Zo hoorde ik al van meerdere mensen dat ze met een groepje zaten te kijken. Op de zaterdag keken er nog eens 1200 mensen mee. Dus vergeleken met een normale wedstrijd hebben we nu eigenlijk meer bezoekers gehad.”

Nieuws

menu