Tuin van Het Veldboeket ligt overhoop, maar dankzij Krinkels Zuidwolde wordt het een oase rond de basisschool

De voortuin van Kindcentrum Het Veldboeket in Veeningen ligt helemaal overhoop. Dat heeft alles te maken met de steun van de firma Krinkels uit Zuidwolde, die in verband met het jubileum geld beschikbaar heeft voor projecten. Het Veldboeket is één van de uitverkorenen.

Leerlingen van groep 8 in actie samen met de mannen van Krinkels Zuidwolde. Rechts Mark Lijster.

Leerlingen van groep 8 in actie samen met de mannen van Krinkels Zuidwolde. Rechts Mark Lijster. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Krinkels is een landelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in beheer en onderhoud van openbare ruimtes. Het bestaat 65 jaar en per provincie is 2.500 euro beschikbaar voor een project. In Drenthe wordt dit bedrag verdeeld door scholen in Veeningen en Nieuw-Moscou, een buurtschap bij Hoogeveen. Daar komt een klimrek. „Wij zijn op zoek gegaan naar projecten in de buurt. Dat kon van alles zijn, van een school, een sportvereniging, het maakte niets uit”, vertelt Mark Lijster namens Krinkels. „Alle medewerkers kregen de vraag voorgelegd of ze een mooi doel wisten, uiteindelijk bleven er vijf over.”

Een slok op een borrel

Dat Jeanine Lijster de moeder van Mark is en op Het Veldboeket werkt, scheelt een slok op een borrel, maar het project sprak Krinkels enorm aan. „We zijn ooit met de groene schoolruin begonnen, maar het inrichten is echt een vak”, stelt Jeanine Lijster vast. „Wij wilden graag met een bloemenmengsel werken, ook gezien onze schoolnaam, maar gras en onkruid kreeg al snel de overhand.”

De hele omgeving van dorpshuis en school kreeg in 2019 al een groene opknapbeurt omdat het koninklijk paar dat najaar op bezoek kwam in Veeningen. Het lukte Het Veldboeket niet om de tuin in perfecte staat te houden, dat moet nu anders. „De tuin wordt van begin af aan opgezet met paden, worteldoek in de grond en houtsnippers. Er komt ook nu weer een bloemenmengsel in dat maandelijks wordt gemaaid. We hebben sinds kort gelukkig weer een conciërge. Jaap Kats kan hier een sturende rol in spelen. Op onze school hebben we het leerprogramma ‘groen moet je doen’, waarin we veel met de kinderen de tuin ingaan.” Van aardbeien en bessen worden smoothies gemaakt, de kruiden doen dienst in een versgemaakte pan soep.

Een woest aanzicht

In wat nu nog een woest aanzicht heeft, staan de bakken met aardbeien en bietjes nog overeind, terwijl het insectenhotel tijdelijk op de grond ligt. De tuin dient meerdere doelen. Lijster: „We verbinden deze ook met de rekenles, dan gaat het om maten en aantallen, er is ook een connectie met bewegen: een half uurtje met Jaap de tuin in.”

Dat de tuin een succes is, blijkt ook uit het feit dat kinderen tijdens de pauze zelf materiaal uit de schuur pakken om even wat onkruid te wieden of te schoffelen. Het geld van Krinkels komt goed uit. „Hoe mooi is dat! Dat hadden we zelf niet voor elkaar gekregen. En er komt nog een groot schoolbord aan de andere kant, waar leerlingen kunnen tekenen.” Zoon Mark Lijster glimlacht: „En er komt nóg een cadeautje, we schenken de school een elektrische bosmaaier.”

Er zijn inmiddels twee ‘tuinvrouwen’ benoemd, te weten de leerkrachten Janneke Beukman en Anneke Liebe. „Die maken een plan voor de komende periode, wie wat wanneer moet doen.” Mensen in Veeningen zijn ook bereid te helpen. De leerlingen zijn de afgelopen dagen ook al druk met het helpen in de tuin. „Ieder uur vijf andere kinderen, de kraan kan niet overal goed bij. De kinderen halen onkruid met een schop weg, ze vinden het mooi”, ziet Mark.