Tunnel Gijsselterweg gaat er komen

De reconstructies op de N375 tussen Meppel en Pesse.

De reconstructies op de N375 tussen Meppel en Pesse. Gemeente De Wolden

Ruinen De Gijsselterweg bij Ruinen krijgt een tunnel onder de N375. De provincie Drenthe en de gemeente De Wolden gaan verder met het plan.

Dit bleek woensdag toen een commissie in de Staten een brief van verontruste inwoners besprak. Zij vrezen dat de Gijsselterweg nog meer een doorgaande weg wordt voor pendelaars tussen Ruinen en Hoogeveen dan nu al het geval is.

De provincie treft de komende jaren allerlei maatregelen om de N375 veiliger te maken. De aanpak van kruisingen is daarvan een belangrijk onderdeel.

Ook de kruising met de Gijsselterweg levert gevaarlijke situaties op, aldus de provincie. De kruising is niet erg overzichtelijk. De provincie sprak met de gemeente De Wolden af om een tunnel aan te leggen, met slechts één rijstrook. Bijkomend voordeel is dat automobilisten niet meer de N375 kunnen opdraaien, wat nu tegen het voorschrift in nog wel eens gebeurt.

Inspraakproces

Volgens de omwonenden is het inspraakproces niet goed verlopen. De mensen die hun zegje deden, zouden niet echt representatief zijn. Nicolette Moes sprak namens hen in bij de Statencommisise. De kruising wordt er misschien veiliger op, maar op de Gijsselterweg zelf komen weer meer auto’s en die vormen weer een gevaar voor de fietsers, betoogde Moes. Ze ziet liever maatregelen die voorkomen dat doorgaand verkeer de Gijsselterweg blijft gebruiken.

Dure oplossing

De tunnel zal ook de mooie natuur in de omgeving aantasten, vrezen de omwonenden. Het is in hun ogen een dure oplossing voor een niet of nauwelijks bestaand probleem.

Verantwoordelijk gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) wees op de overeenkomst die de provincie met de gemeente De Wolden sloot over de tunnel. Volgens hem brengen de omwonenden geen nieuwe inzichten naar voren, die het noodzakelijk maken de overeenkomst op te zeggen.

Er zijn nu eenmaal verschillende meningen over infrastructuur, stelde Bijl vast. „Het maakt nogal uit of je omwonende bent van een weg of dat je er gebruik van maakt. Wij hebben de brief van de omwonenden ontvangen en de gemeente gevraagd of er sprake is van nieuwe inzichten. Dat was niet het geval.”

Een Statenmeerderheid is het met Bijl eens. De provincie gaat de plannen dus niet over een andere boeg gooien.