Man uit Nieuwleusen krijgt twaalf jaar cel voor doden vier maanden oude dochter

Een 40-jarige vader uit Nieuwleusen is donderdag veroordeeld tot 12 jaar cel voor het doden van zijn jonge dochter. Het kind van amper 4 maanden oud overleed aan de gevolgen van ernstig hersentrauma.

Rechtbank in Zwolle.

Rechtbank in Zwolle. Foto: NDC nieuwsmedia

Op 10 maart 2020 begin van de middag overleed de baby in het ziekenhuis in Groningen in de armen van haar moeder. Het meisje bleek een ernstig hersentrauma te hebben. Daarnaast had het kind een hersenbloeding van twee weken oud en waren twaalf ribben en een onderarm gebroken. Het letsel paste niet bij het verhaal dat beide ouders hadden toen ze de baby bij de huisartsenpost brachten. De moeder was met haar kind in haar armen op de overloop gevallen. Een deskundige van het NFI, die al veel zaken rond kinderen heeft onderzocht, kwam niet eerder dergelijk zwaar letsel tegen. Wat er precies is gebeurd, werd niet duidelijk, „maar voor hetzelfde geld heeft hij haar bij haar beentjes gepakt en haar met grote vaart tegen de muur gegooid’”, zo zei de officier van justitie eerder op de zitting.

Pas later wijzigde de moeder (38) haar verhaal. Ze kwam die nacht thuis van haar werk, ontdekte dat het mis was met haar dochter en belde toen de huisartsenpost. Vlak daarvoor bedreigde haar man (40) haar te doden als ze niet meeging in het verhaal van de val van de trap.

De rechtbank in Zwolle achtte donderdag bewezen dat de vader op gewelddadige wijze een einde maakte aan het korte leven van de baby. Hij heeft „zijn slechts vier maanden oude dochter opzettelijk van het leven beroofd. De volkomen weerloze baby is op zeer gewelddadige wijze om het leven gebracht”, zei de voorzitter. Hij had bij zijn geweldshandelingen ook de opzet op haar dood.

De moeder werd vrijgesproken van het verwijt niet tijdig de juiste hulp in te schakelen.