Wens gemeenteraad Staphorst voor nieuw Dienstencentrum: twee woonlagen en een laag in de kap

Een bouwwerk van drie woonlagen, waarvan de bovenste verdieping in de kap moet worden gerealiseerd. De meerderheid van de gemeenteraad van Staphorst vindt dat een nieuw Dienstencentrum met huizen aan de Berkenlaan er zo uit mag komen zien.

Het Dienstencentrum in Staphorst, een oude school die veel wordt gebruikt voor welzijnswerk.

Het Dienstencentrum in Staphorst, een oude school die veel wordt gebruikt voor welzijnswerk. Foto: Frens Jansen

Het is een kader wat woonstichting Vechthorst en de gemeente meekrijgen. Een voorstel van SGP en Gemeentebelangen om het gebouw slechts twee woonlagen te laten krijgen, haalde het gisteravond niet.

Hoe het pand er uiteindelijk uit komt te zien, is een zaak waar ook omwonenden bij betrokken moeten worden. Die burgerparticipatie is volgens de lokale politiek erg belangrijk. Ook moet gelet worden op de afstand tot de andere huizen en moet de locatie een plek zijn van ontmoeten en spelen.

Seniorenappartementen

Het doel is een nieuw gebouw te realiseren met onderin ruimte voor maatschappelijke instellingen en op de woonlagen maximaal 36 appartementen. Vechthorst denkt voornamelijk aan senioren, maar de raad ziet het liever wat ruimer. Vechthorst wordt eigenaar, maar de ondergrond blijft van de gemeente in een erfpachtconstructie.

De raad wil duidelijke afspraken over deze erfpachtconstructie, zodat de gemeente aan het eind van de looptijd niet een dan verouderd pand in de schoot geworpen krijgt.

Verhuizing

De gemeenteraad haalde gisteravond ook een streep door de 150.000 euro die het college alvast wil krijgen om het tijdelijk verhuizen van allerlei instellingen mogelijk te maken. Als het complex gebouwd wordt, moeten organisaties tijdelijk verhuizen. Daar is geld voor nodig. De wethouder moet dit bedrag veel beter onderbouwen.

Omwonenden van het nieuwe Dienstencentrum zijn fel tegen woningbouw op deze plek. Mochten er toch appartementen komen, dan willen ze pertinent geen hoogbouw en ook geen sociale huurwoningen. De buren vinden de komst van nieuwe sociale huurwoningen in de wijk onacceptabel. Om die reden draagt de gemeenteraad Vechthorst en de gemeente op om de buurt vanaf de eerste schets mee te nemen.