Uiterste krachtsinspanning in E-Waste Race brengt leerlingen De Rozebottel uit Koekange naar Nemo

Maandagmorgen was het weer feest bij De Rozebottel, de trip naar Nemo kon geboekt worden. Eigen foto

Het houdt niet op bij openbare basisschool De Rozebottel in Koekange. Nadat donderdagmorgen om tien uur bekend werd dat de groepen 7 en 8 de E-Waste Race hadden gewonnen, barstte al een feestje los. Dat werd maandagmorgen nog eens dunnetjes overgedaan bij de uitreiking van de hoofdprijs: een symbolische cheque voor een gratis schoolreisje naar Nemo in Amsterdam.

Het bijzondere was dat in de competitie waarin De Rozebottel uitkwam, ook gestreden werd door leerlingen van ’t Oelebröd uit Ruinen en Het Veldboeket uit Veeningen. Die laatste school maakte het woensdagavond extra spannend en kwam nog dicht in de buurt van het puntentotaal van De Rozebottel. Uiteindelijk bleek de school uit Koekange het meeste elektronische ‘afval’ te hebben verzameld.

Fikse eindsprint nodig

De Rozebottel had er wel een fikse eindsprint voor nodig, want dinsdagavond lag de school nog ruim achter. „Er was plotseling een verzamelaar die afstand van zijn oude spullen wilde doen”, zegt meester Koen Nuchelmans. „Op de woensdag was het stuivertje wisselen met vooral Het Veldboeket. Wij waren sowieso van plan om op de laatste dag nog een slag te slaan, maar nu liep het een beetje uit de hand. Het hele grasveld lag op een gegeven moment vol met spullen en kabels. Het was positief schrikken geblazen.”

Kinderen leverden woensdag nog een laatste krachtsinspanning. „Toen we ’s middags achter stonden, hebben kinderen nog een extra rondje gemaakt. Naar ouders, familie, de stofzuiger van de buren en noem maar op. Toen lag het ’s avonds inderdaad vol en moesten we met ouders, medewerkers en kinderen aan de slag”, kijkt Nuchelmans terug. „Alles moest gesorteerd worden en op de foto gezet worden als bewijs. Voor de veiligheid stonden vaders in de containers om alles netjes te plaatsen, kinderen hielden op hun Chromebook bij wat er allemaal binnen was gekomen en zo pakten we de voorsprong.”

Zweten geblazen

Pas donderdag om tien uur was er zekerheid dat Het Veldboeket niet alsnog voorbij was gekomen. „Je kon donderdag op internet de score live volgen en zag Het Veldboeket dichterbij komen, dat was wel even zweten geblazen. Achteraf was het verschil best aanzienlijk, maar dat voel je dan niet zo.”

Vanuit Veeningen, waar ook enorm hard gewerkt werd en een beloning vanuit de school niet uitblijft, kwamen de sportieve felicitaties aan het adres van De Rozebottel, de schoolreis naar Nemo wordt, uiteraard op kosten van de organisatie, gemaakt op 9 november.

Nieuws

menu