De buren van... Familie Snoeijenbos uit de Wijk geniet van uitvalsbasis aan Belterwijde. 'Uitkijken over water verveelt nooit'

Hun toekomstige levensloopbestendige woning is in aanbouw in IJhorst. De aannemer heeft hoop voor een oplevering in december, dat lijkt Appie Snoeijenbos (59) nogal ambitieus. Hij vindt februari een realistischer schatting voor het moment dat hij samen met vrouw Romy (51) en zoon Coen (19) van het splinternieuwe huis kan gaan genieten.

Romy, Appie en zoon Coen.

Romy, Appie en zoon Coen. Foto: Wim Goedhart

Coen is optimistisch over de bouw. Woensdag was hij met vrienden naar de Bosvijver in Staphorst en reed hij er nog langs. „Ik zag de vloer van de eerste verdieping en de kozijnen. Leuk hoe je het huis ziet groeien”, aldus Coen.

Half mei moesten ze hun voormalige woning in de Wijk, waar Appie en Romy twintig jaar hebben gewoond, in verband met de verkoop verlaten. En zo viel er een gat tussen de verkoop van hun oude woning en de oplevering van hun nieuwe woning. Gelukkig was daar de uitvalsbasis in Wanneperveen; hun eigen stacaravan op camping De Kettingbrug waar ze al voor het derde seizoen van genieten.

„Hij hangt van kit aan elkaar, maar we hebben prima onderdak. Er is een toilet aan boord, een badkamer ontbreekt. Als je met de caravan gaat slepen, denk ik dat hij het niet overleeft!”, lacht Appie. „Op een wat mindere dag pak ik af en toe de kitspuit en ga ik langs de randen. Je moet natuurlijk geen lekkage hebben.” Coen vult aan: „Nou, af en toe lekt ‘ie wel. Het is gewoon een oud barrel. Als het warm is, is het warm. Als het koud is, is het koud.”

Tuinslang op een standaard

Op deze zonnige nazomerochtend zit Appie aan de koffie in zijn tuinset aan het water. Romy is naar haar werk bij Isala, Coen is wel aangeschoven. Vanmorgen zag hij er vanaf, maar met het mooie weer neemt de 19-jarige regelmatig na het opstaan een duik in het water van de Belterwijde. Of gaat hij even onder de in elkaar geknutselde douche; een tuinslang op een standaard.

„Tijdens corona waren de douches op de camping dicht en heb ik dit gemaakt. Best handig, dus ik heb het laten staan. Klopt, het is steenkoud water, maar Coen en ik staan er regelmatig onder!”, vertelt Appie, die na een opleiding HTS Werktuigbouwkunde en banen bij diverse werkgevers met vroegpensioen is. Coen vult aan: „Ik werk als receptiemedewerker in het ziekenhuis in Meppel, daar is het bloedheet. Als ik hier kom, spring ik onder de koude douche en ben ik snel afgekoeld!”

Rust overheerst

In de verte vaart een driemaster voorbij. Rust overheerst. Het enige geluid komt van de zwanen die een eindje uit de kant liggen. Af en toe klappert er één flink met de vleugels vlak boven het water. Appie, geboren en getogen Meppeler en oud-speler van Alcides 1, wijst richting het westen.

„Mijn ouders hebben daar vroeger een woonark gehad. Dat was in de jaren vijftig, toen er woningnood was in Meppel. Mijn zus is er geboren. Inmiddels zijn dat heel luxe plekken geworden. Romy, Coen en ik hebben hier op de camping op verschillende plaatsen gestaan. Hiervoor zaten we in de toercaravan hier vlak achter. De mensen die deze plek hadden, vonden het op de hoek aan het water te tochtig. Wij vinden het de mooiste plek van De Kettingbrug. Als het wat kouder is, trek je toch gewoon een jackie aan? Moet je nu eens zien hoe mooi dit is? Uitkijken over het water verveelt nooit.”

Ook Coen zul je niet horen klagen over het stekkie. „Iedereen die met zijn boot de camping op moet, komt hier langs. We zijn soms heel druk met hoi zeggen, maar dat is hartstikke gezellig. En mensen komen met hun boot de weg vragen. Hoe ze bijvoorbeeld in Giethoorn komen. Ík weet het wel, maar leg maar eens uit waar je over het water langs moet.”

Rijbewijs

Vlak voordat wegens corona de lange wachtlijsten voor examens ontstonden, haalde Coen zijn rijbewijs. Zo zit hij de maanden in Wanneperveen niet ‘opgesloten’ en kan hij zelf met de auto naar zijn werk in Meppel en naar de voetbaltraining van VV Wacker in de Wijk. Al heeft het wonen in de stacaravan ook nadelen. „Soms is het best zwaar, we zitten wel 24 uur per dag met z’n drieën bij elkaar op de lip. En met een beetje zon is het binnen al snel boven de 30 graden.”

In februari start hij met de opleiding Verpleegkunde op Windesheim in Zwolle. Trouw aan pa en ma zal hij nog wel even blijven. „Op kamers wonen zal best heel gezellig zijn, maar voor mij is thuis wonen wel net zo praktisch. En ik wil natuurlijk ook in het nieuwe huis wonen!”

Striks Erve

De tijd uitzitten aan de Belterwijde tot ze kunnen neerstrijken in IJhorst, gaat voor de familie Snoeijenbos niet lukken. Half oktober sluit de camping. Vanaf 1 oktober betrekken Appie, Romy en Coen een recreatiewoning op Landschapspark Striks Erve in IJhorst. Appie: „Heel mooie huisjes.” En Coen: „Veel van mijn vrienden wonen in de Wijk. Nu moet ik een half uur met de auto, straks kan ik op de fiets.”

Hun toekomst op De Kettingbrug is voor het trio onzeker. Appie: „Er zit een renovatie aan te komen inclusief een herverkaveling. We weten al dat deze plek niet zal blijven bestaan. We hopen een klein beetje op een andere plek in dit rijtje aan het water. Volgend jaar zitten we hier nog wel en ik vermoed het jaar daarna ook nog. Maar dan… Ach, we zien het wel!”