Uniek: AMBC-leden Aalt Toersen, Barry Veneman en Jeffrey Buis zijn in het bezit van de hoogste prijs van de KNMV

Een unicum: drie leden van dezelfde club die de hoogste prijs van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging hebben gewonnen. Aalt Toersen (75) kreeg de Hans de Beaufort-bokaal in 1969, Barry Veneman (44) in 2007 en Jeffrey Buis (19) heeft hem nu in huis staan. Hun club, de AMBC uit Staphorst, is apetrots.

 Uniek en dus gaan prijswinnende AMBC-leden Aalt Toersen, Jeffrey Buis en Barry Veneman op de kiek.

Uniek en dus gaan prijswinnende AMBC-leden Aalt Toersen, Jeffrey Buis en Barry Veneman op de kiek. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Nog unieker: de drie AMBC-leden die de hoogste prijs wonnen, waren gisteravond samen aanwezig op evenemententerrein De Tippe in Staphorst voor een fotosessie. Drie generaties met dezelfde passie: racen. Het gesprek tussen de heren gaat al heel snel alleen maar over de sport. Leeftijd telt dan niet meer.

De 19-jarige Jeffrey Buis uit Steenwijkerwold verdient de onderscheiding van de KNMV niet alleen vanwege zijn imposante optreden in het WK Supersport 300 afgelopen jaar, hij werd wereldkampioen; de AMBC’er is volgens de KNMV ook een ambassadeur voor de sport die ook jongeren aansteekt en begeleidt.

Barry Veneman uit Dalfsen kreeg de bokaal in 2007, onder andere vanwege het winnen van de 24 uur van Le Mans, maar ook vanwege zijn ambassadeurschap buiten de baan. Hij maakte er zelfs zijn beroep van en is nu hoofd talentontwikkeling bij de KNMV.

Clubicoon

Aalt Toersen, afkomstig uit Punthorst, maar tegenwoordig wonende in Nieuwe Pekela, is clubicoon van de AMBC. Hij won drie keer een grand prix en werd tweede in WK in 1969 op zijn 50 cc Kreidler. Hij is nog altijd houder van de wereldrecord 400 meter sprint dat hij 2019 opnieuw vestigde. Ook hij is een uithangbord voor de sport. Hij rijdt nog altijd rond op het EK Classics.

De Hans de Beaufort-beker is hoogste onderscheiding in de Nederlandse motorsportwereld. De prijs is genoemd naar de Nederlandse motorrijdende verzetsman Hans de Beaufort, die in 1942 in Dijon (Frankrijk) werd gefusilleerd door de Duitsers. De Hans de Beaufort-beker werd in 1947 voor het eerst uitgereikt aan Dick Renooy. Dezelfde bokaal wordt nog altijd gebruikt.