VV IJhorst is al bijna driekwart eeuw het hart van het dorp en is de oudste voetbalvereniging in de gemeente Staphorst

SC Rouveen bestaat dit jaar vijftig jaar, VV Staphorst 62 jaar, maar er is één club die de kroon spant. VV IJhorst hoopt volgend jaar het 75-jarig bestaan te vieren. De dorpsclub met 100 leden vormde al een commissie om een feestprogramma op poten te zetten.

VV IJhorst in het kenmerkende oranje-zwarte tenue.

VV IJhorst in het kenmerkende oranje-zwarte tenue. Foto: Frens Jansen

Voorzitter Klaas Woudsma is beretrots op zijn cluppie, dat al die jaren zorg heeft gedragen voor een mooie verenigingscultuur in het Reestdorp. VV IJhorst, dat vijfde klasse speelt en op zondag in actie komt, is een vreemde eend in de bijt in Staphorst. Zo wil de SGP al jaren dat de club naar de zaterdag verhuist, maar het bestuur weigert dat categorisch. „Daar moeten we geen aandacht aan besteden. We weten hoe de verhoudingen liggen. Daar energie aan spenderen is zinloos”, zegt de voorzitter. Volgens hem is de verhouding met de gemeente en met SC Rouveen en VV Staphorst prima.

Over de historie van deze zondagsclub in de gemeente Staphorst kun je een boek schrijven en dat gebeurde dan ook bij het 50-jarig bestaan. Hoofdrol speelt altijd weer die zondag.

Eigen complex

In 1989 kreeg vv IJhorst het huidige complex met een nieuw clubhuis in eigendom van de gemeente. Daar ging een soap van twintig jaar vooraf. Medio jaren zestig verbood Staphorst dat de club op zondag gebruik zou maken van het gemeentelijke sportcomplex. Dat gebeurde toen al ruim twintig jaar, maar de SGP begon daar ineens vragen over te stellen. Vervolgens trok de gemeente de toestemming in die altijd oogluikend was verleend. Met hulp van velen richtte de club middenin het dorp een eigen complex in. Dat was landelijk nieuws. VV IJhorst liet zich niet kisten. Het was en bleef een zondagsvereniging.

Staphorst had in de jaren tachtig echter dit zogenaamde ‘zondagsveld’ nodig voor een uitbreidingsplan. De gemeente sprak daarom in 1989 een ruil af met vv IJhorst. De club mocht terug naar de oude locatie en de gemeente zou een nieuw clubhuis laten bouwen en betalen. Die afspraak werd notarieel vastgelegd. De club zou de komende veertig jaar van Staphorst geen geld meer krijgen. Die termijn is nog niet voorbij, maar toch kreeg de vereniging in 2019 30.000 euro van de gemeente om de boel op te knappen, waardoor er nu een prima accommodatie ligt, met ledverlichting én zonnepanelen. „We zijn een duurzame club”, zegt Woudsma.

Huur

Al die perikelen zorgen nu voor een belangrijk voordeel in deze coronatijd. „Deze accommodatie is eigendom van ons en we zitten dus niet aan gemeentelijke huur vast”, aldus de preses. De gemeente schold bij de andere verenigingen de huur overigens kwijt.

In 1993 werd besloten om een samenwerkingsverband aan te gaan met de jeugdafdeling van Wacker uit de Wijk. Zo ontstaat op 22 mei 1993 de Wacker IJhorst Combinatie (W.IJ.C.) waarin de jeugd van Wacker en IJhorst samen spelen. Tegenwoordig spelen de veteranen van beide verenigingen ook onder de naam van W.IJ.C.