'Vaak zien we in het buitenland niet meer dan het vliegveld en het wedstrijdterrein' | dagboek van Nienke de Wolff

Nienke de Wolff Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners van Meppel en omgeving geven een inkijkje in hun dagelijkse leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week het dagboek van Nienke de Wolff uit Wapse. Zij runt DeWolff Vaultinghorses, een internationale trainingsstal.

Vrijdag 20 augustus

Vanochtend vroeg begonnen met paarden trainen, waarna ik een mijn vaste lesklanten weer getraind heb, want die wilde nog even samen trainen vóór dat ik een week weg ben. Daarna snel de spullen gepakt, want we zijn geselecteerd voor de Hippiade, hét breedtesport kampioenschap van de KNHS. Met één leerling en een van mijn beste paarden zijn we naar Ermelo afgereisd, waar we een mooie prestatie neer hebben gezet! ’s Avonds nog snel even de laatste spullen gepakt, want zaterdag mochten we wéér starten in het Z met een individuele voltigeur en het pas-de-deux.

Zaterdag 21 augustus

Vanochtend natuurlijk eerst weer de paarden thuis getraind voor komende week, want zondagavond gaan ze op transport naar Boedapest voor het wereldkampioenschap. Dit keer namen wij twee paarden mee naar Ermelo voor de hippiade. Het was natuurlijk weer een heel gevlieg om alle spullen weer schoon te krijgen en te wassen om alles weer schoon mee te hebben vandaag. Om 14.00 hadden we de veterinaire keuring om te checken of de paarden fit-to-compete zijn. Het pas-de-deux mocht eerst starten en liet een goede proef zien, daarna mocht Heleen haar individuele proef laten zien wat prima ging. Dobby haalde daar de beste punten, dat was een mooie opsteker! Het Pas-de-deux ging met een gouden medaille naar huis en dat was een lekkere voorbereiding voor Christmas, want morgen gaat Christmas al naar Boedapest om daar op het WK zowel USA als Hongarije te vertegenwoordigen!

Zondag 22 augustus

Vanavond vertrekken de paarden al met de vrachtwagen, want ze reizen in twee dagen zodat wij zeker weten dat ze fit aankomen. De paarden die meegaan, heb ik vanochtend al getraind zodat ze nog even kunnen uitrusten voordat ze aan hun reis beginnen. ’s Middags werden er nog twee Nederlandse paarden gebracht die met ons meereizen in de vrachtwagen. ’s Middags was het één grote chaos bij ons op stal, alle spullen bij elkaar zoeken, wassen draaien, passen en meten, want we hadden natuurlijk weer veel te veel mee. ’s Avonds om 22.00 uur was de vrachtwagen bij ons en konden we inladen, wat in een recordtempo moest zodat ze zo snel mogelijk konden vertrekken. Dus met acht personen stonden álle spullen én vijf paarden binnen een half uur in de wagen en konden ze hun reis beginnen naar Boedapest. Wij zijn snel ons bed in gegaan want morgenvroeg vertrekken wij met z’n allen!

Maandag 23 augustus

Gisteren zijn de paarden vertrokken, wij zijn om 07.15 uur vertrokken uit Wapse. Met z’n vijven in de Volvo naar Schiphol. Ik heb drie grooms/attendants mee en een van mijn leerlingen die voor Polen uitkomt reist ook met mij mee. De rest van de sporters is er al of gaat op eigen gelegenheid. Onze koffers waren al met de vrachtwagen mee, maar er zijn natuurlijk altijd belangrijke dingen die we vergeten waren mee te geven, dus die moeten nog mee in de handbagage. Dat geeft altijd weer stress op zo’n ochtend, maar we zijn redelijk op tijd vertrokken nadat we de paarden die thuis bleven even een aai over de bol hebben gegeven. Op Schiphol ging alles vloeiend en om 15.00 uur waren wij aangekomen, de paarden zouden er pas om 22.00 uur zijn dus wij hadden genoeg tijd om het terrein vast te verkennen en de stallen klaar te maken voor de paarden. Om iets over 22.00 uur waren onze paarden gearriveerd, wat altijd weer een fijn gevoel geeft als ze safe and sound aangekomen zijn.

Dinsdag 24 augustus

Vandaag wordt een rustige dag, want de wedstrijd begint pas morgen. Dus de paarden worden lekker gestapt en wij hebben tijd alles te onderzoeken op het terrein. Daarna zijn we met een hele groep Nederlanders de stad in gegaan om daar een fietstour te doen, zodat we naast het hele paardengebeuren óók iets kunnen zien van de stad, want dat blijft er vaak bij als wij in het buitenland zijn. Dan zien we niet meer dan het vliegveld en het wedstrijdterrein.

Woensdag 25 augustus

Het spannendste van de wedstrijd is de veterinaire keuring, want als ze daar niet doorkomen, mag je niet starten. Ondanks dat we weten dat het wel goed zit, blijft het spannend. Maar beide paarden kwamen met vlag en wimpel door de keuring. ’s Middags hebben we de officiële training gedaan in de hoofdring, wat heel fijn is, want die ring is aangekleed met bloemen, vlaggen en andere versieringen om sfeer te geven aan de ring, de paarden vinden dat nog wel eens spannend omdat er zoveel te zien is.

Daarna is de Chef d’ Equipe meeting, ik ben Chef van Polen dus zodoende was ik bij die meeting aanwezig. Daar worden belangrijke regels besproken, startvolgorde bepaald waarna de wedstrijd kan beginnen donderdag. Dus nu begint het pas echt.

Nieuws

Meest gelezen