Pilot 'coronaprik zonder afspraak' trekt extra mensen naar vaccinatielocaties GGD-IJsselland

Wie zich (alsnog) wil laten vaccineren, kan nu ook zonder afspraak terecht op de GGD-locaties in Dalfsen en Zwolle. Bij de pilot ‘coronaprik zonder afspraak’ wordt gebruik gemaakt van het Janssen-vaccin. Bij de vaccinatielocaties Drenthe, waaronder Meppel en Hoogeveen, is geen sprake van vrij inloop.

Laagste aantal nieuwe prikken sinds mei, weinig eerste prikken

Laagste aantal nieuwe prikken sinds mei, weinig eerste prikken ANP

Voor sommige mensen is het moeilijk om een geschikte afspraak te maken voor een coronavaccinatie. Anderen besluiten na lang twijfelen om zich alsnog te laten vaccineren. Voor hen is het een uitkomst dat er op de GGD-vaccinatielocaties in Dalfsen en Zwolle geprikt wordt zonder afspraak.

Na aanvankelijk een voorzichtige opkomst, wordt het op deze locaties steeds drukker. „De animo is zeker gegroeid”, vertelt André van der Molen van GGD IJsselland. „We werken hier met de pilot ‘coronaprik zonder afspraak’ en dat loopt tot grote tevredenheid. Dagelijks komen er enkele tientallen mensen naar Dalfsen om zich te laten vaccineren.” Dat gebeurt met het Janssen-vaccin. Extra voordeel naast het kiezen van je eigen moment is dat het Janssen-vaccin slechts één prik is.

Voldoende vaccins

De GGD is met de pilot begonnen omdat er én voldoende medewerkers zijn, maar ook omdat er genoeg vaccins Janssen beschikbaar zijn. Wie zonder afspraak naar de Trefkoele+ in Dalfsen komt, of naar de IJsselhallen in Zwolle, moet wel rekening houden met tijd voor registratie. Alles moet ter plekke ingevuld en gecontroleerd worden. „Op die manier kunnen we ook direct zien of iemand probeert te smokkelen, bijvoorbeeld nadat hij of zij al een dosis AstraZeneca heeft gehad. Want die combinatie is niet toegestaan.” Stiekem proberen heeft volgens Van der Molen geen enkel nut. „We hebben inmiddels voldoende ervaring opgebouwd om te weten waar we op moeten letten.”

Van der Molen ziet geen specifieke categorie belangstellenden er met kop en schouder bovenuit steken. „Je ziet hier alles door elkaar. Jong en oud, lokaal en uit andere regio’s. De mogelijkheid om zelf je vaccinatiemoment te kiezen bevalt goed.” De recente stijging van besmettingen heeft volgens hem geen invloed op het aantal vaccinaties. „De vaccinatie met Janssen is vooral zinvol voor mensen die nog geen enkele vaccinatie hebben gehad. Dat zijn dus vooral de jongeren en degenen die het lastig vinden, om welke reden dan ook, om een afspraak te maken.”

Dansen met Janssen

Wie na de inmiddels achterhaalde kreet ‘dansen met Janssen’ denkt dat de vaccinatie snel binnen enkele dagen geregistreerd staat, komt bedrogen uit. „Onze medewerkers vertellen iedereen dat het vaccin pas over twee weken effectief is en dat na die periode ook de QR-code pas te zien is. We hebben nog niet meegemaakt dat men hier teleurgesteld, of zelfs erger, op reageerde.”

Prikken zonder afspraak kan op de locatie Dalfsen van 9.00 tot 15.30 uur, terwijl het in de Zwolse IJsselhallen mogelijk is van 8.00 tot 18.30 uur. In principe duurt de pilot nog enkele dagen, een eventuele verlenging wordt vermeld op de website van GGD IJsselland.