Vallende sterren te zien in de nacht van woensdag op donderdag: met deze zeven tips mis je ze niet

Vallende sterren. Pixabay / Outaki

Deze week zijn er flink wat vallende sterren te zien. Naar verwachting zijn de meeste zichtbaar in de nacht van woensdag op donderdag met zo’n 23 vallende sterren per uur.

Volgens Weeronline is sprake van een combinatie van meteoren van twee zwermen, de Aquariden en de Cassiopeïden, en sporadische meteoren. De vallende sterren zijn het beste te zien tussen 02.00 en 05.00 uur. Voor die tijd verstoort het maanlicht het zicht en na 05.00 uur wordt het al snel weer licht.

Ook de komeet Neowise is volgende week tussen ongeveer 23.00 uur en 01.30 uur nog zichtbaar in het westen tot noordwesten. Aangezien die met het blote oog lastig is te vinden, is wel een verrekijker nodig, aldus het weerbureau.

Zeven tips om vallende sterren niet aan je aandacht te laten ontsnappen

  • Het beste kijkmoment ligt midden in de nacht, rond 3:30 uur. Ook ’s avonds en in de eerste helft van de nacht zijn al veel meteoren te zien. Kijk naar het noordoosten naar een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.
  • Check de dag voor je wilt gaan kijken de weersverwachting om te weten hoeveel bewolking er is en hoe groot de kans is op opklaringen.
  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen een klein deel van de hemel afschermen, kun je veel vallende sterren missen.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen ze meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen raken je ogen snel vermoeid.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.