'Vanmorgen even de tijd genomen voor mijn kalfjes' | Dagboek van Jeanet Brandsma, melkveebedrijf Batenburg in Giethoorn

Jeanet Brandsma

Jeanet Brandsma Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven, in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week Jeanet Brandsma, mede-eigenaresse van melkveebedrijf Batenburg in Giethoorn.

Woensdag 17 mei

Net als alle andere ochtenden start ik rond 6.30 uur met het voeren van de kalfjes en deze morgen ook helpen bij afronden van het melken. Nog twee dagen voor onze Campina Boerderijdag. We vinden het belangrijk om af en toe de staldeuren open te zetten voor iedereen. Extra leuk omdat ook Stella (onze dochter) en haar vriend Sebastiaan helpen met organiseren, met daarbij veel ondersteuning van Friesland Campina – de afnemer van onze melk. Vandaag nog een eindsprint om het erf schoon te maken, zodat we morgen alles kunnen inrichten. Voelt wel even dubbel omdat ik afspraken buiten de deur heb en nog een paar teamsoverleggen voor het project waar ik aan werk. Rond 18.00 uur opnieuw de kalfjes voeren en het erf ligt er inmiddels superschoon bij, ook dankzij 92-jarige Stoffer die bij ons een moestuin heeft en veel helpt met opruimen. ’s Avonds rond 22.00 uur kijken we het journaal nog even terug naar de stappen in het landbouwakkoord. Wat zou dat toch allemaal uiteindelijk gaan betekenen?

Donderdag 18 mei

Vanmorgen gaan de mannen de grote dingen klaar zetten, zoals strobalen, de rekken voor de fietsers, banden voor skelterparcours, groepsiglo’s verplaatsten, strohokken extra instrooien, parkeerterrein en terrein van obstakelrace maaien. Intussen samen met Stella en Sebas aan het kijken waar alles zou moeten staan en voorbereiden wat de vrijwilligers voor de middag kunnen doen. ’s Middags komen al tien vrijwilligers helpen bij het klaarzetten van de verschillende spellen, terrassen, bloemen klaar maken, wassen van een paar speciale koeien, filmpje van gras tot glas en lamineren van diverse informatieborden. Ook de buren en de loonwerker zetten een paar machines klaar voor vrijdag. Onze Lara laat het hele huis lekker ruiken door het bakken van de vele koek voor de bezoekers. ’s Avonds voel ik nog best wat druk en probeer nog wat laatste dingen af te werken. Hmm, om 24.00 uur naar bed gaan is toch echt te laat...

Vrijdag 19 mei

Vandaag is het dan zo ver. Extra vroeg opgestaan, om de kalfjes vroeg te voeren. Vanmorgen ook een extra melker aan het melken, zodat ook Peter zijn handen vrij heeft. Rond 9.00 uur zijn veel van de 30 vrijwilligers er al. Vanaf die tijd gebeuren er veel dingen tegelijk en hoe hou je dan overzicht? Wie doet ook alweer wat? Wat is het dan mooi om samen met Peter, Stella en Sebas de dag echt af te trappen, met de vrijwilligers de komende dag even door te nemen. Alles staat gewoon klaar. En ja echt, om 10.00 uur rijden de eerste bezoekers al de parkeerplaats op. Vanaf dat moment ben ik de spanning kwijt en geniet ik van de dag. Het stralende weer, enthousiaste vrijwilligers en positieve bezoekers maken het een mooie dag. Om 16.15 uur starten we met opruimen, zodat we rond 17.30 uur afsluiten met een hapje en drankje. De kalfjes nog even voeren. Moe, maar helemaal voldaan ’s avonds op de bank.

Zaterdag 20 mei

Vanmorgen even de tijd genomen voor mijn kalfjes. Daarna de reclamezuil bij de Jumbo Bert Vis opgeruimd om vervolgens samen met familie de verjaardag van mijn schoonmoeder te vieren. Bij terugkomst echt nog even een laatste slag met het opruimen en attributen die via Campina waren geleverd terug in de dozen en kratjes te doen. Om 21.00 uur nog snel een boterham eten dan met de beentjes op de bank.

Zondag 21 mei

Zondagmorgen melken Peter en ik vaak samen de koeien. Peter start als eerste om 5.30 uur en een uur later sta ik ook in de melkstal. We hebben dan zo’n ritme. Waar de één de koeien naar melkstal brengt en de boxen schoonmaakt en elkaar weer aflossen en ik de kalfjes ga voeren. Rond 9.00 uur is alles gereed en lopen de koeien weer buiten. Rondom huis is nu het meeste wel opgeruimd. Oeps, in huis is een ander verhaal. Eind van de morgen nog even een uurtje naar mijn vader en moeder toe. ’s Middags even lekker in de zon zitten en daar in slaap gevallen. Rond 18.00 uur de kalveren voeren. ’s Avonds eten we altijd rond 19.30 uur, nog even napraten en dan is de dag alweer voorbij.

Maandag 22 mei 2023

Weer het begin van een nieuwe week. Veel dingen waren toch wat opgeschoven door de Campina Boerderijdag. Op de maandagmorgen komt Nolly altijd om het huis een flinke beurt te geven en probeer ik daar rondom ook van alles te doen. ’s Middags eindelijk weer aan de slag met mijn project. Werken aan een erkenning om door middel van het toevoegen van water op de roostervloeren in de stal een lagere ammoniakemissie te realiseren. Daarnaast nog heel wat administratieve dingen doen. Aan de kantinetafel de grote vraag wanneer kunnen we weer maaien.

Dinsdag 23 mei

Vandaag gelukkig weinig afspraken in de agenda en hopelijk lukt het om wat meer aan het project te werken. Vanmorgen Stella naar de trein gebracht. Ze gaat samen met een vriend naar Portugal om twee oud-stagiaires op te zoeken. Belangrijkste voor vandaag is de deadline om de agenda met bijlagen voor de projectvergadering voor volgende week gereed te maken en versturen. En… nog een hotel boeken voor overnachting in Amsterdam voor het concert van Bruce Springsteen aanstaande donderdag. Een leuk vooruitzicht. Zin in.