Verdriet in Koekange om leeggehaalde moestuin van dag oud bij basisschool De Rozebottel, maar vreugde om warme reacties

Dinsdag zijn de leerlingen van obs De Rozebottel de hele dag bezig geweest om alle plantjes een plekje te geven in de acht vakken. Woensdagmorgen was alles weg. Eigen foto

Verbijsterde gezichten woensdagmorgen bij de kinderen en medewerkers van openbare basisschool De Rozebottel in Koekange: onbekenden hebben het dinsdag aangelegde moestuintje vernield en leeggeroofd.

Van de daders geen spoor, maar de oudste leerlingen zijn zelf een buurtonderzoek gestart met de vraag of iemand iets heeft gezien. Nadat bekend werd wat er is gebeurd, kwam wel een stroom steunbetuigingen op gang. Het bleef niet alleen bij woorden, want er werden van alle kanten nieuwe plantjes aangeboden.

Bij de basisschool zijn de kinderen van de leerlingenraad al enige tijd bezig met het moestuinproject, in samenspraak met de oudervereniging. Sowieso staat bij de school het vergroenen van de omgeving hoog op de agenda. „We hebben van Albert Heijn een doos vol plantjes gekregen en deze in de school opgekweekt. De kinderen hebben de moestuin in acht vakken verdeeld, voor iedere groep een vak, en dinsdag is alles erin gezet”, vertelt schooldirecteur Chantal Jurjens.

Een koude douche

De schooljeugd was er enorm enthousiast mee bezig, maar kreeg woensdagmorgen een koude douche over zich heen. „De kinderen waren boos en heel erg verdrietig, maar na een tijdje vroegen ze zelf of ze de rommel mochten opruimen. Zijn ze weer enthousiast bezig gegaan. Kinderen vroegen mij of ze een buurtonderzoek mochten opstarten. Er staan seniorenwoningen tegenover de school en daar wonen wel wat mensen die al heel alert zijn. ‘Bel maar aan’, heb ik gezegd. En als ze niets hebben gezien, dan zijn ze nu extra alert”, denkt Jurjens.

Grote vraag is nu wie zoiets doet, daar breken ze in Koekange hun hoofd over. „Ik heb met de wijkagent gesproken en gevraagd of het zin heeft om aangifte te doen. Daar heb je alleen wat aan als het een verzekeringskwestie is of als er een naam van een dader bekend is.” Duidelijk is wel dat de school maatregelen gaat treffen. „Er staat een hek om het moestuintje, maar iedereen kan daar via een deurtje inlopen. Dit kan natuurlijk zo weer gebeuren, maar we gaan in overleg met onze organisatie Wolderwijs een camera plaatsen.”

Een baldadige actie

De eerste gedachte van Chantal Jurjens en veel andere schoolbewoners was ‘in wat voor wereld leven wij dat iemand een moestuintje leeghaalt?’ „Wie haalt zoiets in zijn hoofd? Maar nu weet ik ook hoe het óók kan. Als je ziet wat voor hartverwarmende reacties we hebben mogen ontvangen. Ik woon in Zuidwolde en er kwam iemand uit Hoogeveen planten bij mij thuis brengen. Via Facebook bieden allerlei mensen aan om planten geven en van Wolderwijs mogen we zo bij een tuincentrum nieuwe planten halen. Ze komen overal vandaan. Zo zie je maar dat een baldadige actie ook weer iets oplevert. De meeste mensen zijn gewoon meelevend en meedenkend. De kinderen waren ook even uit het veld geslagen, maar ik vind het knap hoe ze na enige tijd weer bezig gingen.”