Vijf Wapserveense 'superkoeien' bereiken mijlpaal van een ton melk. 'We zijn trots op onze koeien'

De vijf superkoeien in de stal in Wapserveen. VVB Veluwe IJsselstreek

Feest op de boerderij van Gert en Angelique Zwambag in Wapserveen. Niet één, twee, drie, vier maar liefst vijf koeien van de 120 dieren grote veestapel hebben de mijlpaal van 100.000 kilogram melk bereikt. Tijd om Alma Lena 1376, Pietje 188, Marie 149, Hennie 198 en Alma Trijn 1459 eens extra in het zonnetje te zetten.

Trots zijn Gert en Angelique Zwambag op al hun Holstein-Friesians, een kruising van 2 koe-rassen: Holstein-koeien uit Duitsland en Friesian-koeien uit Friesland. Maar de vijf dames die elk meer dan 100.000 kilogram melk (melk wordt door de melkfabriek per kilo afgerekend, omdat een liter melk zwaarder is dan een liter water, red.) gegeven hebben, vormen toch een beetje een uitzondering.

„Ja, we hebben er nu negen gehad waarvan er nog vijf lopen. Dat is vrij uniek. En de tiende is al onderweg. Van een van de 5 dames verwachten wij dat ze in december de magische grens van 10.000 kilogram vet en eiwit passeert”, zo vertelt Gert Zwambag enthousiast.

Of er straks daadwerkelijk zes ‘superkoeien’ in de stal in Wapserveen lopen, is altijd de vraag. „Dat blijft altijd onzeker met levende dieren. Zoals het er nu uitziet gaan we het halen, maar een ziekte ligt altijd op de loer”, zegt Gerts echtgenote Angelique enigszins met een voorbehoud. „Maar de vijf zijn echt nog in topconditie”, zo vervolgt de boerin. “Dus de kans dat we straks zes superkoeien hebben is best groot.”

Magische grens

Een koe is ongeveer negen maanden drachtig. En net zoals een vrouw pas melk kan geven na een bevalling, is dat bij een koe ook pas na een kalving. Daarna geeft de koe gedurende een jaar of zes gemiddeld zo’n 9.000 liter melk per jaar.

„En in heel uitzonderlijke gevallen is dat dus fors meer. De dames die bij ons de 100.000-grens gehaald hebben, variëren in leeftijd van 9 tot en met 13 jaar. Hoe het kan dat er bij ons zoveel ‘uitzonderlijke dames’ rondlopen? Geen idee. We zijn gepassioneerde boeren en zorgen in ieder geval goed voor de dieren. En die passie voor het vak heeft onze kinderen die regelmatig meehelpen op de boerderij ook al bereikt en gaat verder dan alleen de dieren. Wij zorgen ook goed voor de natuur waar de koeien in leven. Want die twee vormen een cirkel. Ontbreekt daarin een schakel, bijvoorbeeld het kuilvoer, maïs of de voederbieten is niet van goede kwaliteit, dan werkt dat in alles door en heeft dat ook gevolgen voor de melkproductie”, legt de melkveehouder uit.

Mooiste beroep

Het echtpaar Zwambag woont met dochter Esmeralda (15) en een zoon Jan (12) nu ruim 13 jaar aan het Midden in Wapserveen. De familie verhuisde in 2008 vanuit het Gelderse Achterveld naar Drenthe.

„We waren op zoek naar ruimte om te kunnen blijven boeren. Die ruimte hebben we hier met 68 hectare grond rond de boerderij, gevonden. En geloof mij, we willen hier nooit meer weg!” Maar is het in deze tijd waarin wet- en regelgeving veel van de dagelijkse tijd van de boer in beslag neemt nog wel leuk om boer te zijn? Gert hoeft niet lang na te denken over het antwoord.

„Boer zijn is het mooiste beroep dat er is”, vertelt hij. „En boer zijn is helemaal niet moeilijk, maar boer blijven wel. Tegenwoordig wordt er van alles geroepen over wat boeren moeten doen en wat niet. Vaak door mensen die helemaal niet weten wat er op een boerderij gebeurt. Dat is heel frustrerend, zeker omdat heel veel wat die mensen roepen gewoon niet klopt. Maar die foute beweringen bepalen wel het (beeld) algemene beeld over boeren.”

Gebak

De frustratie over het beeld dat mensen over boeren hebben, wordt deze week even aan de kant gezet. Tijd voor gebak. „Zo is dat”, zegt Angelique apetrots. „We mogen best even stilstaan bij de geweldige prestatie die de dames geleverd hebben. We zijn trots op onze koeien. En niet alleen op de dames die nu in de schijnwerper staan. Zeker ook op de andere 115 dames die bij ons een plaats hebben in de stal van onze melkveehouderij met gesloten bedrijfsvoering.”


Nieuws

Meest gelezen