Vleesboerderij Eesveen heeft een missie: 'Verse en voedzame producten, een eerlijke prijs en korte lijntjes tussen boer en consument'

Een echte boerderijwinkel of een stalletje aan de weg, je ziet ze op steeds meer locaties opduiken. Voor de zomerserie Lekker bij de boer gingen wij in de regio op zoek naar fijne adresjes. Vandaag Vleesboerderij Eesveen van Jan Roeland (43) en Daniëlle Groen (42).

Jan Roeland (43) en Daniëlle (42) Groen van Vleesboerderij Eesveen.

Jan Roeland (43) en Daniëlle (42) Groen van Vleesboerderij Eesveen. Foto: Wilbert Bijzitter

Jan Roeland en Daniëlle zijn boeren met een missie. Ze hebben een boerderijwinkel met alleen maar streekproducten van henzelf en collega-boeren uit de buurt. „Verse en voedzame producten, een eerlijke prijs en korte lijntjes tussen boer en consument vinden wij belangrijk”, verwoordt Daniëlle die missie. De groente en fruit die ze verkoopt is van het seizoen. „We hebben nu aardbeien en kersen en vanaf september weer appels”, illustreert ze. Het hele jaar door verkoopt zij aardappelen, zuivel, sap en bier. De diepvries in de winkel ligt vol met rundvlees afkomstig van hun eigen boerderij. Jan Roeland houdt namelijk stieren van het Belgisch witblauwe vleesras.

Dikbillen

Een tiental stieren staat rustig te herkauwen in de open stallen achter de boerderijwinkel. De stieren zien er indrukwekkend uit met hun enorme bilpartijen. „Als ze 30 maanden oud zijn, laten we ze slachten. Ze wegen dan zo’n 1000 kilo en leveren 750 kilo vlees”, vertelt Jan Roeland. Hij brengt de dikbillen naar Hardenberg, waar ze geslacht worden. Daar blijven ze een week hangen, waarna een slager in Raalte het malse vlees in lapjes snijdt en vacuüm verpakt. Jan Roeland haalt het vlees daarna zelf weer op met een koelwagen. Komend najaar koopt hij weer een aantal jonge stiertjes erbij en breidt hij zijn veestapel uit tot zo’n dertig stieren. In de zomer lopen de stieren in de wei en ’s winters staan zij op stal.

Bra af karakter

Jan Roeland en Daniëlle hebben bewust gekozen voor het de stieren van het Belgisch witblauwe vleesras. „Dit ras heeft een braaf karakter en kan met het minste voer het meeste vlees maken, dat veel structuur heeft en niet vet is”, somt Jan Roeland de voordelen op. Hij noemt ze zijn „knuffelbeestjes”, maar is altijd op zijn hoede. „Als zo’n stier je op z’n horens neemt, is dat niet best.” Door zijn jarenlange ervaring weet hij precies hoe hij met de stieren moet omgaan.

Al als 16-jarige jongen fokte hij zijn eerste kalfje. In 2002 startte hij zijn eigen bedrijf: Vleesveehouderij JR Groen, met koeien van drie verschillende rassen. In die periode mestte hij ook voor slagerijen. In 2010 is hij daarmee gestopt en houdt hij alleen nog stieren van het Belgisch witblauwe vleesras, waarvan hij het vlees alleen in de eigen boerderijwinkel verkoopt. Daarnaast verricht hij als zzp’er nog loonwerkzaamheden bij landbouwers in de regio.

Groentetuin

De rondleiding op de boerderij gaat verder in de richting van de groentetuin. Onderweg komen we langs vier paarden, waar de kinderen Iljan (16), Lars (15) en Annelie (11) graag op rijden. Over de groentetuin voert Daniëlle de scepter. „Ik ben daar dit jaar mee begonnen en nog aan het uitvogelen welke groenten ik naast elkaar kan zetten en hoe ik ongedierte kan bestrijden.”

Vooralsnog slaagt ze daar goed in. De rode kool, knolvenkel, andijvie en broccoli doen het goed. In een tot kas omgebouwde zeecontainer kweekt ze komkommers en tomaten. Zoon Lars heeft ook groene vingers, want hij kweekt pompoenen. De jongen pakt het professioneel aan. Voor het werk op zijn akker heeft hij al een minitractor aangeschaft. Oudste zoon Iljan denkt erover om in de toekomst het bedrijf van zijn ouders over te nemen. Annelie is gek op paarden en zou daar later graag mee willen werken.

Zwientie tikken

Daniëlle vertelt dat hun vier ‘hobbyvarkens’ een rol krijgen in de groentetuin. „Na de oogst laten we ze hier de grond omwroeten, dat is voor de grond veel beter dan ploegen, want de varkens laten het bodemleven heel”, legt ze uit. Jan Roeland heeft trouwens al twintig jaar de varkens voor Dicky Woodstock geregeld voor het Zwientie tikken. „Dit is nu het officiële Dicky Woodstock Trainingscentrum”, zegt hij lachend, terwijl hij wijst naar het modderveld waar de vier varkens vrolijk staan te knorren.

Wie ook een rondleiding van Jan Roeland en Daniëlle wil, is welkom op 13, 17 en 20 augustus, ’s avonds vanaf 19.00 uur tijdens Rondje Kavelpad. Aanmelden daarvoor kan via telefoon: 06-27404005 of Facebookpagina Vleesboerderij JR Groen Eesveen. Op 4 september is er een open dag. Daarvoor is aanmelden niet nodig.