Voetballers van Diever/Wapse kiezen voor duurzaam

Voorzitter Agnes Haveman-Leffers met de andere vrijwilligers van vv Diever/Wapse die zich ingezet hebben voor de verduurzaming van de sportterreinen in Diever en Wapse. Aangeleverde foto

De voetballers van Diever/Wapse hebben gekozen voor een duurzame toekomst. Op beide sportparken wordt voortaan getraind en gespeeld onder heldere, energiezuinige ledverlichting.

De voorbereidingen om een duurzaamheidsslag te maken op de sportterreinen in Diever en in Wapse hebben een jaar geduurd. „Vrijwilligers hebben zich gebogen over offertes, subsidies en vergunningaanvragen, het maken van lichtplannen en het controleren van de twaalf masten. En na het treffen van de voorbereidingen kon de ledverlichting geplaatst worden”, blikt voorzitter Agnes Haveman-Leffers van voetbalvereniging Diever/Wapse terug op de afgelopen maanden.

De vernieuwingen zijn mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers, steun van de gemeente Westerveld en van verschillende bedrijven als Otten Infra uit Wapse, de Rabobank en Vermillion Energy en andere organisaties als het Bercoop-fonds.

Besparing

De voetballers maken ondertussen volop gebruik van de ledverlichting en zijn al gewend geraakt aan het schijnsel van de mooie, heldere lampen. Dat stemt voorzitter Haveman tevreden. „Als bestuur van vv Diever/Wapse zijn wij enorm blij met het eindresultaat van dit mooie project. Een lichtopbrengst die weer voldoet aan de huidige normen, waarbij je heerlijk kunt trainen en wedstrijden spelen. Maar zeker ook heel belangrijk, het levert ons een besparing op van 41,3 procent in de energielasten. Het verbruik van de oude installatie bedroeg op jaarbasis namelijk 26.400 kWh en bij ledverlichting is dat 15.500 kWh.

Verduurzamen

De verduurzamingsslag die de voetballers hebben gedaan is niet alleen gebleven bij de realisatie van ledverlichting. „Dat klopt”, zegt Haveman. „Wij zijn in Diever verder gegaan in de verduurzaming van het sportpark. De kantine daar is door onze vrijwilligers voorzien van isolatie en nieuwe ledverlichting. Dat konden wij doen door hulp van de lokale bedrijven als Concordia en installatiebedrijf Klok. Het was voor nu een eenmalige, grote uitgave, maar voor de toekomst levert het ons een forse jaarlijkse besparing in de energielasten op.”

Nieuws

menu