Volop kunst in beeldentuin achter Huis te Echten, zolang het nog kan. Huis te Echten staat nog steeds te koop

De kunstenaars Martha Veldthuis uit Ruinerwold en Hugo Galama uit Ansen hebben samen met de deelnemers aan hun cursussen de beeldentuin achter Huis te Echten weer van fraaie beelden voorzien. Twintig kunstwerken sieren de tuin en zijn gemaakt rond het thema ‘Sprookjes en andere verhalen’.

Martha Veldthuis en Hugo Galama bij een kunstwerk van Wietsche Petter, gele schoenen met bijen. Titel: 'Bee Shoes'.

Martha Veldthuis en Hugo Galama bij een kunstwerk van Wietsche Petter, gele schoenen met bijen. Titel: 'Bee Shoes'. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De beelden zijn in mei geplaatst en zijn tot eind september te bewonderen voor bezoekers. Helaas zijn er onlangs ook ongenode bezoekers geweest, die meenden een aantal kunstwerken te vernielen en bekladden. „Het hek gaat wel dicht ’s avonds, maar dat houdt zulke mensen kennelijk niet tegen. Dit is pas de eerste keer dat er vandalen zijn geweest”, zegt Hugo Galama.

De twee kapotte beelden zijn door Martha Veldthuis meegenomen om gerepareerd te worden, een ander beeld was beklad met permanente stift. „Maar dat beeld was gelukkig geglazuurd, ik kon de stift er zo afhalen”, zegt ze.

In de etalage

Het is de derde keer dat de beide kunstenaars samenwerken aan de invulling van de beeldentuin, daarvoor deed Veldthuis het al een aantal keren alleen. „Het is leuk dat dit kan, zolang het nog kan”, verwijst Galama naar de etalage waarin Huis te Echten al enkele jaren staat. Eigenaar Visio heeft het pand in de verkoop staan, tot op heden is er nog geen koper opgestaan.

Wie linksom de tuin in loopt, treft aan de linkerhand eerst enkele beelden van cliënten van Visio aan. Die staan daar permanent, in de grote tuin zijn de beelden vanuit de beide ateliers opgesteld. Een gevarieerde expositie die goed laat zien dat de deelnemers het thema allemaal op hun eigen manier interpreteren. Van het totale aantal kunstzinnigen dat bij Veldthuis en Galama aan het werk is, wilde slechts een klein aantal meedoen aan de buitenexpositie in Echten. „Een groot aantal heeft daar wat moeite mee; de beelden zijn niet verzekerd”, verklaart Galama. „Als het ergens binnen is, dan vormt dat geen probleem.”

Volgens Veldthuis moeten de mensen accepteren dat de beelden in de tuin kunnen worden aangeraakt. „Dat is voor de slechtziende en blinde cliënten van Visio juist de meerwaarde”, weet ze.

Gepolijst en glimmend

‘Sprookjes en verhalen’ dus, een thema dat tot mooie resultaten heeft geleid en waar de deelnemers soms een heel jaar mee bezig zijn geweest. „Er zijn mensen die bijvoorbeeld veel schuren en polijsten, het ligt er ook aan hoe handig ze zijn en hoe nauw ze de aanwijzingen opvolgen”, weet Galama. „En niet alle werken zijn geschikt om in de tuin te exposeren”, vult Veldthuis aan. Zelf hebben ze ook wat geplaatst, Hugo Galama maakte een werk van Frans kalksteen aan de hand van het sprookje De Neus van de eerste grote Russische prozaïst Nikolaj Gogol over de neus van Kovaljov.

Martha Veldthuis heeft er twee beelden staan: ‘Vreemd verlangen’ met slangen en ratachtige wezens, alsmede ‘Hoofddeksels’. „Bij alle beelden van de deelnemers zit wel een verhaal achter, ik ben daar best van onder de indruk”, zegt Veldthuis.

De twee Wolder kunstenaars zijn blij dat er eindelijk weer wat culturele actie is. „Vorig jaar was de beeldentuin ook leeg, er zijn wel mensen geweest en een aantal mopperde daar over. De tuin trekt toch altijd wel publiek”, weet Veldthuis. „En er is in het verleden zelfs kunst uit de tuin verkocht, van onze cursusdeelnemers. Dat is toch prachtig!”

Kunst uit wijde regio

De beeldentuin is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot ongeveer 16.00 uur. Er is werk uit de wijde regio te zien van Henk van den Breemen, Irma Bor, Jaap Mones, Hellen Paumen en Jacqueline Annen uit de stal van Hugo Galama, alsmede van Erna Sattler, Lia van der Spoel, Regina Lamberts, Sandy Wartena, Wim van der Berg, Yfke Warffemius, Fien Uineken, Hilda Kort, Jitske van der Wal, Wietsche Petter, Elly Visser, Leen van den Heuvel en Mia Moes uit ‘stal Veldthuis’.