Vreemde Vogels wint Cultuurmakersinitiatief Overijssel. Abke Bruins uit Balkbrug is een van de acteurs

De familievoorstelling Vreemde Vogels van Mark Haayema en Joris van Veldhoven heeft de pitch van het Cultuurmakersinitiatief Overijssel gewonnen. En zo komt het dat Vreemde Vogels deze zomer kan worden gespeeld bij zonsondergang in het buitengebied van Enschede, Steenwijk en Zwolle. Een van de acteurs is Abke Bruins, afkomstig uit Balkbrug.

De cast van Vreemde Vogels.

De cast van Vreemde Vogels. Foto: Myrthe Effing

Het Prins Bernard Cultuurfonds Overijssel heeft het Cultuurmakersinitiatief Overijssel in het leven geroepen om cultuurmakers te ondersteunen, die sinds het uitbreken van de coronacrisis hun vak nauwelijks kunnen uitoefenen. Dit voorjaar konden zij plannen indienen voor een project, dat een nauwe verbinding met de Overijsselse natuur heeft.

Drie initiatiefnemers werden geselecteerd om hun pitch (een beknopte presentatie) te doen. Het project van Haayema en Van Veldhoven wist de commissie het meest te overtuigen. „Wij hebben er alle vertrouwen in dat Vreemde Vogels zowel de verbinding tussen natuur en cultuur zal verbeelden alsook de toeschouwer de schoonheid van het wennen aan het vreemde laten ervaren”, aldus bestuurslid Nicolas Manfield. De theatermakers krijgen maar liefst 100.000 euro voor de uitvoering en ontwikkeling van het project.

Het theaterspektakel Vreemde Vogels is gebaseerd op het boek Johannes de parkiet van Mark Haayema. Een van de spelers in het theaterstuk is Abke Bruins, geboren in Balkbrug maar alweer vele jaren woonachtig in Amersfoort. „Het is fantastisch dat deze voorstelling de pitch gewonnen heeft. Het is echt de verdienste van Mark Haayema. Hij verdient alle credits. Mark heeft veel werk verzet, niet alleen voorafgaand aan de pitch maar ook daarna om de voorstelling helemaal vorm te geven. Eigenlijk komen wij als acteurs pas later in beeld en hebben wij niet bijgedragen aan het behalen van deze stimuleringsprijs”, klinkt het bescheiden.

In hoog tempo ontwikkeld

De pitch is al in april gehouden. Daarna is het hele idee verder uitgewerkt, zijn decors en aankleding ontworpen. „Er moest van alles en nog wat gebeuren, maar in een hoog tempo zijn ideeën ontwikkeld, zeg maar gerust uit de grond gestampt en is nu alles goed bij elkaar gekomen.” Dat moet ook wel want de try-outs staan gepland op 30 en 31 juli in Enschede. De première volgt een paar dagen later, woensdag 4 augustus.”

Volgens Abke Bruins hing er veel van de pitch af. „Je praat over een flink bedrag om deze productie op te zetten. Mark is bijzonder gedreven om Vreemde Vogels tot een succes te maken, een gevoel dat we met elkaar delen. Met elkaar zijn we natuurlijk superblij dat deze productie de prijs gewonnen heeft. Het is ook een erkenning voor de bedenkers van de pitch en de productie.”

Naast Mark Haayema (script) zijn ook storyteller Joris van Veldhoven (kostuums, poppen en decor), componist Jan Kisjes en Postbode Siemand (oftewel Joep Onderdelinden) als regisseur bij de theaterproductie betrokken.

Natuurlijke locaties

Vreemde Vogels wordt op diverse locaties gespeeld. Allemaal in een natuurlijke omgeving en met medewerking van Landschap Overijssel. „We spelen in Enschede, Zwolle, maar ook in Steenwijk en Harderwijk”, somt Abke op. : Het zijn stuk voor stuk prachtige locaties die de voorstelling nog meer tot zijn recht laten komen. We proberen het aantal locaties nog verder uit te breiden zodat zoveel mogelijk mensen naar Vreemde Vogels kunnen gaan kijken.”

De voorstellingen beginnen telkens vlak voor zonsondergang. Het spektakel gaat over het wennen aan het vreemde en dat daaraan wennen eigenlijk helemaal niet zo vreemd is. Dat geldt niet alleen voor hoofdrolspeler Johannes de Parkiet, maar voor alle vreemde vogels die in zijn volière terechtkomen. Het publiek neemt plaats in een soort volière en ziet een bonte parade van kleurrijke vogels aan zich voorbijkomen in een decor van bomen en struiken.

„De theaters hebben voldoende ervaring om een oplossing te bedenken, mocht het onverhoopt slecht weer zijn”, vervolgt Abke. „Dat is allemaal professioneel geregeld. Dus het publiek mag zich opmaken voor een geweldige avond. Wij ook trouwens, want het is een fantastisch stuk om te spelen.” Ook de cast en muzikale begeleiding is van professioneel hoogwaardige kwaliteit. „Er moest auditie gedaan worden om mee te kunnen spelen. Sommigen kenden elkaar al van andere producties, zoals bijvoorbeeld Mama Mia .”

Spelen in de eigen regio

Hoewel Abke Bruins alweer heel wat jaren geleden uit Balkbrug vertrokken is, keert zij nog regelmatig naar de regio terug voor een bezoek aan familie en vrienden, maar ook om op te treden.

„Het is leuk om in deze regio te spelen. Ik weet dat er dan toch veel mensen zijn die mij al langer kennen en mede daarom naar de voorstelling of het concert komen. Zo ben ik te zien en te horen geweest in de Gashouder in Dedemsvaart, maar ook in De Meenthe in Steenwijk, het Bostheater in Ommen en op tal van andere plaatsen. Optreden in het oosten van het land is een moment van herkenning en nieuwe ontmoetingen met oude bekenden. Dat maakt het leuk.”

Ze haalt een oude herinnering aan: „Toen ik jaren geleden mijn eerste prijs won, kreeg ik van de toenmalige burgemeester van Hardenberg een handgeschreven brief. Dat vond ik heel bijzonder.”

Weer terug verhuizen naar Balkbrug ziet zij zichzelf niet zo snel doen. „Ik woon in Amersfoort. Daar gebeurt toch net iets meer en heb ik ook tal van mooie samenwerkingen. Ook zit ik daar dichter bij het vuur en kan ik mij beter zichtbaar maken. Dat is wel nodig in mijn vak, waar de concurrentie stevig is.” Toch zit de agenda van Abke Bruins behoorlijk vol. Dat komt mede door haar veelzijdigheid. „Ik speel vaak verschillende producties door elkaar heen en wissel ook werk als zangeres en actrice af.”