Vrijwilligers gaan steenuilen inventariseren

De steenuil is het kleinste uiltje van ons land. André Eijkenaar

Regio - Elk jaar gaan vrijwilligers in Drenthe op pad om het kleinste uiltje van ons land goed in de gaten te houden. Niet omdat het heel goed of heel slecht gaat met de steenuil, maar omdat hij in onze provincie afhankelijk is geworden van nestkasten om in te broeden.

Oude boomgaarden met geschikte holten zijn, in geschikte biotopen, minimaal aanwezig en onder het dak kunnen ze steeds minder terecht. De werkgroepen zijn daarom zeer actief met het ophangen van nestkasten om dit steenuiltje te behouden voor Drenthe.

Geluid van de steenuil

De komende tijd zullen in de gehele provincie vrijwilligers weer op pad gaan met het geluid van de steenuil met als doel om zo veel mogelijk territoria vast te stellen, maar hoe doen ze dat? In de periode vanaf half januari tot eind maart gaan de vrijwilligers op pad, gewapend met een boxje en de territoriumroep van het mannetje steenuil. Bij voorkeur op een windstille en heldere avond vanaf zonsondergang wordt dan een gebied doorkruist om het geluid op zoveel mogelijk potentiële steenuilplaatsen te laten horen. Zit er dan een mannetje steenuil in de buurt dan roept deze (meestal) terug. Als een mannetje terugroept wordt deze ingetekend op een kaart. Zo wordt de populatie steenuilen goed in beeld gebracht. De vrijwilligers staan dan langs de weg met een veiligheidshesje aan en dit kan verdacht lijken. „Het is in het verleden dan ook al meerdere malen gebeurd dat een buurtbewoner of politie poolshoogte kwam nemen om te informeren wat die mannen daar toch langs de weg deden. Natuurlijk niet erg, want de vrijwilligers leggen graag even uit waar ze mee bezig zijn”, vertelt een van de vrijwilligers.

Dicht bij de mens

Steenuilen leven dicht bij de mens en het liefst in kleinschalig boerenlandschap waar ook vee (schapen/paarden) buiten staat, dus de inventarisaties worden ook dicht bij de woningen uitgevoerd. Zelf een steenuil gehoord of weten waar een nest zit, ga dan niet zelf het geluid van de steenuil afspelen. Het kan zijn dat de steenuil daardoor verstoord raakt. „De vrijwilligers horen het dan graag en kunnen, eventueel samen met u, op een goede wijze de inventarisatie uitvoeren zonder de steenuilen te verstoren.”

Wie een steenuil heeft gezien of gehoord, kan dat doorgeven via het formulier op de website www.steenuilendrenthe.nl

Nieuws

menu