Vrijwilligers maken de tuin van De Weyert in Dwingeloo weer winterklaar

De tuin van De Weyert wordt winterklaar gemaakt. Foto: Janneke Schieving

De plek waar voorheen het dierenparkje van zorgcentrum De Weyert was, is veranderd in een tuin voor de bewoners. Mede-initiatiefnemer Albert Zoer, in zijn actieve leven landmeetkundig ambtenaar bij Rijkswaterstaat, is er blij mee. „Het is voor mij therapeutisch werk”, zegt de 89-jarige Zoer met een lach.

Hij onderhoudt de tuin met vier vrijwilligers, te weten Mans Nijzingh, Ad van den Berg, Maud Domburg en Wim Passchier. De laatste twee wonen sinds anderhalf jaar in Dwingeloo en kwamen met dit project in contact toen ze zich opgaven voor NL Doet. „Op die manier leer je mensen kennen en kun je ook iets voor ze betekenen, we hebben het dan ook niet bij een dag gehouden, maar doen regelmatig ook ander vrijwilligers werk hier”, vertelt het stel.

Verhuizing

„Elk jaar kun je bij NL Doet een aanvraag indienen voor bijvoorbeeld hulp bij een verhuizing of klusjes. Wij hebben dit ook gedaan en die zijn ook enkele keren gehonoreerd”, zegt Janneke Schieving, adviseuse informele Zorg en Welzijn bij Zorgcollectief Zuidwest Drenthe. Inmiddels zijn ook bankjes rondom de tuin geplaatst. En zeer belangrijk dat dankzij een anonieme gift een waterpomp geplaatst kon worden, dus hoeft bij droogte niet alles bewaterd worden.

„Nu is er eigenlijk weinig aan de tuin te doen, maar er is altijd wel werk, wat ook een dagbesteding voor de bewoners kan zijn en bovendien goed voor de gezondheid is. Initiatief van de bewoners is altijd welkom”, aldus Janneke. „Ook nieuwe vrijwilligers op allerlei gebied zijn altijd welkom.”

De mensen hopen dat de tuin ieder jaar iets uitgebreid kan worden. „Zo kan het fruit wat de tuin oplevert bijvoorbeeld in de nostalgische keuken door de bewoners zelf worden verwerkt tot jam of een lekkere appeltaart. Wij zien het wel zitten”, zeggen de vrijwilligers. „Ach dat vrijwilligerswerk kan alles bevatten, zoals eens een praatje met bewoners maken, of een spelletje doen, kortom voor veel bewoners kunnen ze best veel betekenen”, besluit Janneke.

Voor informatie 06-51902154.

Nieuws