Wandelen langs scheve stoepen en hobbelige straten. Dat is het doel van de bewegingsschouw in Wilhelminaoord en Vledder

Wandelen en tegelijkertijd een oordeel vellen over de kwaliteit van de openbare ruimte. Dat gaat op 14 en 21 juli gebeuren tijdens verschillende bewegingsschouwen in Wilhelminaoord en Vledder.

Dirk Boom, Elly Pronk, Henk van der Meer, Kim ten Klooster en Ramona Rösener-Manz.

Dirk Boom, Elly Pronk, Henk van der Meer, Kim ten Klooster en Ramona Rösener-Manz. Foto: Arjan Jonkers

De bewegingsschouw is een initiatief van Vitaal Wilhelminaoord e.o., Vledder in Actie, Naobuur, Welzijn MensenWerk en de Beweegcoaches van de gemeente Westerveld. Die organisaties proberen na een lange tijd van stilzitten door corona, de inwoners weer in beweging te krijgen. „En omdat er bij ons verschillende signalen zijn binnengekomen dat stoepen en straten er niet altijd even goed bijliggen, combineren we een wandeling met een schouw van de openbare ruimte. Zo slaan we dus twee vliegen in één klap”, vertelt Dirk Boom, een van de organisatoren.

Bereikbaarheid

De eerste schouw vindt plaats in Wilhelminaoord. Daar start woensdag de wandeling om 13.30 uur. „Na een uurtje keren de deelnemers aan de schouw terug naar Ons Dorpshuis voor een kopje koffie en om de resultaten van de schouw op papier te zetten”, zegt Ramona Rösener-Manz. Zij beheert het dorpshuis en vindt het belangrijk dat die voorziening ook goed te bereiken is. „Elke maand eten we hier bijvoorbeeld met zo’n vijftig ouderen. Die moeten hier zonder hindernissen kunnen komen.”

Verzamelplaats

Een week na de wandeling in Wilhelminaoord wordt de activiteit herhaald. Alleen is dan Vledder het decor. En omdat het dorp wat groter is, vinden er dan op verschillende plaatsen in het dorp wandelingen plaats. „En na afloop is dan Naobuur de verzamelplaats voor een inventarisatie en koffie”, kijkt Boom vooruit.

Obstakels

Scheefliggende tegels, kapotte stoepranden en andere obstakels. „We gaan ze allemaal tegenkomen”, zo zegt Elly Pronk. De inwoonster van Vledder is gebonden aan een rollator en derhalve ervaringsdeskundige. „Zeker voor mensen die wat minder ter been zijn, kunnen dit soort hindernissen van invloed zijn op de mobiliteit.” Pronk noemt de Dorpsstraat in Vledder ‘een ramp’. „Die straat loopt bol met aan beide zijdes goten. „Nauwelijks te doen voor mensen die slecht ter been zijn en die ook nog eens afhankelijk zijn van bijvoorbeeld rollator of scootmobiel.”

De aandachtspunten die de deelnemers onderweg tegenkomen, worden genoteerd, verzameld en bij de gemeente Westerveld neergelegd. „Die voegt de onderwerpen toe aan de lijst met onderwerpen die zij tijdens hun jaarlijkse schouw verzamelen”, weet welzijnswerker Henk van der Meer.

Wie in Vledder met een van de groepen wil mee lopen, kan zich opgeven bij Dirk Boom via info@naobuur.nl .