Wapse wordt steeds veiliger. Henri en Renate Otten vieren 15-jarig bestaan bedrijf met nieuwe AED

Geen groot feest dit keer, maar een cadeau aan de gemeenschap. Henri en Renate Otten hebben het 15-jarig bestaan van Otten Infra gevierd met de aanschaf van een AED. Het is de tweede Automatische Externe Defibrillator in Wapse.

Henri en Renate Otten bij de kast waarin de door hun geschonken AED hangt.

Henri en Renate Otten bij de kast waarin de door hun geschonken AED hangt.

„Bij het 12,5-jarig bestaan van de zaak hebben we groots uitgepakt met een open dag en een grote feest. Nu bij het 15-jarig bestaan hebben we het anders aangepakt en het dorp een AED-apparaat cadeau gedaan”, vertelt Renate Otten trots. De defibrillator hangt in een door het Ondernemersfonds Westerveld geschonken kast aan het bedrijfspand aan de Bareldsweg in Wapse. „Natuurlijk hopen wij dat de AED nooit gebruikt hoeft te worden. Maar stel dat, dan is er een apparaat in de buurt dat wellicht een leven kan redden.”

Vrijwilligers

Wapse beschikt nu over twee AED-apparaten. Het ene apparaat hangt bij Otten aan de muur, het tweede apparaat is te vinden bij dorpshuis Oens Huus. Ina Middelveldt, zelf woonachtig in Wapse, maar ook secretaris van Hartveilig Drenthe, is blij met het cadeau. „Voor Wapse is het goed dat er een tweede AED aangemeld is bij het netwerk HartslagNu”, zegt ze, om er direct waarschuwend aan toe te voegen: „maar het apparaat redt geen levens hoor. Dat doen de mensen die de AED uiteindelijk op de plaats brengen waar hij nodig is en het ook bedienen.” Middelveldt zegt dat er in Wapse een uitgebreid netwerk van hulpverleners is. „Op dit moment zijn er in het dorp 31 mensen die in geval van nood in actie kunnen komen.”

Nieuwe campagne

Hartveilig Drenthe heeft onlangs samen met de Drentse gemeenten, GGD en de provincie het startschot gegeven voor de campagne Hartveilig Drenthe 3.0. „Het gaat best goed in Drenthe, maar kan altijd beter”, zo zegt Middelveldt. „Om tot een provincie dekkend netwerk te komen, moeten er nog wel defibrillatoren bij komen. En ook is het belangrijk om AED’s die in gebouwen hangen in kaart te brengen om te proberen die na sluitingstijd bereikbaar te krijgen.” Hartveilig Drenthe blijft ook vrijwilligers aansporen om burgerhulpverlener te worden. Middelveldt: „Als er niet genoeg mensen zijn om de AED’s te bedienen, creëer je een soort schijnveiligheid. Het mag niet zo zijn dat de defibrillator bij gebrek aan mensen niet inzetbaar is.”

HartslagNu is een landelijk digitaal oproepsysteem. Ingeval van nood krijgen alle burgerhulpverleners die in de buurt zijn een alarmering die aangeeft waar de persoon in kwestie zich bevindt en waar de dichtstbijzijnde AED is.