Warm onthaal voor Sinterklaas in dorpen; van Sint-on-Tour tot drive-in en gewoon op het paard

Het plein bij de Meule van Wassens in Zuidwolde stond zaterdagmorgen bomvol met kinderen en ouders om Sinterklaas te verwelkomen. Vanaf de molen speelden de muzikanten van het 50-jarige Woudklank de menigte toe, daarnaast werd driftig gezongen en gedanst. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het is traditie dat Sinterklaas een week na de grote landelijke intocht én de intocht in steden als Meppel en Hoogeveen, ook in de dorpen van Zuidwest-Drenthe aankomt. Dat was ook gisteren het geval, al was dat vanwege corona wel overal op een andere manier. In Dwingeloo kwam de goedheiligman gewoon te paard, in Ruinen was een drive-in ingericht en vanuit Zuidwolde trok Sinterklaas ook naar Veeningen en Linde

De Ondernemersvereniging Zuidwolde besloot dit jaar een Sint-on-Tour te organiseren, waarbij behalve het eigen dorp, ook de kinderen in Veeningen en Linde werden bezocht. Het was de eerste keer dat Sinterklaas ‘on tour’ ging vanuit Zuidwolde door de buitendorpen en dat werd zeer gewaardeerd in Veeningen en Linde, waar ook kinderen uit buurtdorpen als Fort en Drogteropslagen op af waren gekomen.

In Alteveer had de Sinterklaascommissie een intocht geregeld, nadat de kinderen eerder deze week de dupe dreigden te worden, omdat het erop leek dat de intocht daar niet doorging. Ook hier louter blije gezichten, net als overigens in Ruinen. Daar waren niet alleen pietenspelletjes, maar ontving Sinterklaas de families in een grote tent, waar auto’s doorheen konden rijden. Er vormde zich een lange sliert auto’s met verwachtingsvolle kinderen, die het voertuig wel mochten verlaten om de Sint de Pieten tegemoet te treden.

Roetveegpieten de overhand

In Dwingeloo kwam Sinterklaas aan op de Brink en dat deed hij gewoon op een witte schimmel, zoals we dat jaren gewend zijn. Waar in de meeste dorpen de roetveegpieten nu toch wel de overhand hebben, liet Sinterklaas zich in Dwingeloo gewoon vergezellen van een legertje ouderwetse zwarte Pieten. Ook hier werd het groot feest..

In de Wijk werd Sinterklaas op een grote kar door het dorp gereden, waarbij wethouder Egbert van Dijk een ronde meeging. Later op de middag stond voor de jeugd een speurtocht op het programma, met als titel ‘Op zoek naar de Pieten’. Dit was een variant op de welbekende vossenjacht. In buurdorp Koekange werd Sint binnengeloodst bij de Hof van Koekange en na een korte rondrit vond een kinderfeestje plaats in het dorpshuis.

In Havelte was er zaterdag aan het einde van de middag veel interactie tijdens de intocht. Mooi was ook dat de ouderen in Havelte ditmaal konden genieten van de sinterklaasintocht. Zij stonden toen de goed heiligman passeerde even voor het raam of in de tuin. De organisatie van de intocht kijkt dan ook tevreden terug op het evenement.


Nieuws

menu