'Wat zijn de gevolgen voor winkels aan Heuvelenweg in Dwingeloo als de Aldi vertrekt?' De kans op woningbouw is groot

Wat zijn de gevolgen voor de huidige winkels aan de Heuvelenweg in Dwingeloo als de Aldi verhuist naar de rand van het dorp? Die vraag komt steeds bovendrijven tijdens de bespreking van het plan in de gemeenteraad van de gemeente Westerveld. Wethouder Klaas Smidt gaf een blik in de toekomst. De locatie wordt wellicht ingevuld met woningbouw.

De Aldi in Dwingeloo.

De Aldi in Dwingeloo. Foto: Gerrit Boer

„Die winkeltjes zullen in de toekomst waarschijnlijk verdwijnen, want op die locatie voorziet de huidige eigenaar woningbouw, wat ook beter past in dat gebied”, aldus Klaas Smidt. Het meest actuele plan hiervoor zal de raadsleden volgens de wethouder, volgens zijn ,,bescheiden inschatting” bevallen, qua aantallen, vorm en kosten. ,,Het zou mooi zijn als onder deze woningen nieuwe winkeltjes kunnen komen”, reageerde Hans de la Mar (Progressief Westerveld) vervolgens.

De Aldi wil verhuizen naar de Valderseweg, bij de brandweerkazerne, op de voormalige vuilstort. Het besluit mee te willen werken is volgens wethouder Klaas Smidt geen paniekvoetbal, omdat de Aldi dreigde te vertrekken uit Dwingeloo, maar een besluit met overtuiging. De locatie aan de Heuvelenweg is volgens Smidt eigenlijk niet eens geschikt voor een supermarkt, zeker niet als je kijkt naar de uitbreidingsplannen van de Aldi. Toen de supermarktketen met de grond aan de Valderseweg aankwam, zag de gemeente daarnaast een kans. Deze grond moet namelijk nog gedeeltelijk gesaneerd worden en nu kan de gemeente een beroep doen op de provincie voor financiële middelen hiervoor.

Achterblijvers

De discussie ging dinsdagavond vooral om de gevolgen voor de achterblijvers. Volgens eigen onderzoek van de Aldi heeft vertrek geen nadelige gevolgen voor de achterblijvende winkels, maar niet alle raadsfracties zijn hiervan overtuigd.

Een eis van de gemeente was in ieder geval dat de Aldi met de huidige eigenaar moest regelen dat er geen nieuwe supermarkt in het pand aan de Heuvelenweg kan komen. Dat is volgens Tjeerd Bouma van Aldi Vastgoed vastgelegd in een private overeenkomst, compleet met sancties.

Op 21 september praat de gemeenteraad verder over het plan, zeker is dat het geen hamerstuk wordt.