Waterbedrijven: Zet gerust een zwembad in de tuin, maar doe dat slim

Pret maken in het water. Pixabay

Waterbedrijf Vitens verlaagde dit weekend de druk op de waterleiding in Overijssel en Gelderland. Dat was en is in Drenthe en Groningen niet nodig, zeggen de regionale waterbedrijven. Tenminste, als iedereen een beetje meehelpt.

Vul geen zwembadjes, want ons water raakt op, waarschuwden de waterbedrijven Vitens en WMD in Drenthe afgelopen weekend. Vitens zag zich genoodzaakt de waterdruk te verlagen.

„Dat was bij ons niet nodig”, zegt woordvoerster Annemoreen Ooms van het waterbedrijf Drenthe (WMD). „Maar zaterdag werd er vijftig procent meer water gebruikt dan normaal. Dat is wel extreem veel. En dat kon tot gevolg hebben, dat mensen die aan het eind van een waterleiding zitten, minder druk op de kraan hadden.”

„Niemand hoeft bang te zijn dat er straks niks meer uit de kraan komt. Maar allemaal tegelijk de kraan open? Dat werkt niet. Als er heel veel water tegelijk wordt gebruikt daalt de druk in de leidingen en kan er minder water uit de kraan komen. En dat willen we voorkomen.”

„Drents drinkwater is een natuurproduct. Na droge periodes moet er extra veel neerslag vallen om het grondwaterpeil te herstellen. Minder water gebruiken is altijd beter, het hele jaar door.”

'Wij zijn niet tegen zwembadjes in de tuin'

Ook Waterbedrijf Groningen verwacht niet dat de waterdruk verlaagd moet worden. ,,En wij zijn ook niet tegen zwembadjes in de tuin'', zegt woordvoerder Tabitha Petter van het Waterbedrijf. „Maar we roepen wel op om het watergebruik een beetje te spreiden.”

Waterbedrijf Groningen noteerde het afgelopen warme weekend twintig tot dertig procent meer waterverbruik dan normaal. Beduidend minder dan de Drentse collega's. „Dit percentage past bij dit soort warme dagen en dat kunnen wij prima leveren”, zegt Petter.

'Verschil tussen klei en zand'

Het verschil met Drenthe komt volgens Petter door de bodem. „Je ziet ook dat het gras op de meeste plaatsen in Groningen nog relatief groener is dan in sommige delen van Drenthe. De Groninger klei houdt water langer vast, waardoor de planten langer van het water kunnen profiteren. In het Drentse zand zakt het sneller weg. Daarom moet je vaker sproeien.”

Toch kunnen ook watergebruikers in Groningen last krijgen van wegvallende druk als ze aan het einde van een leiding wonen. „De piek in het waterverbruik ligt ook op normale dagen een paar uur in de ochtend en 's avonds van zes tot tien uur. 's Morgens gaat iedereen douchen, tandenpoetsen, koffie en thee zetten. En 's avonds gebruik je water om te koken of onder de douche op te frissen na een lange werkdag.”

„Zorg dus dat je extra activiteiten zoals tuin sproeien, auto wassen of zwembad vullen buiten de piekuren doet. Overdag sproeien heeft op warme dagen sowieso geen zin, doordat het water veel te snel verdampt.”

Voor het zwembad adviseert Petter een filter. „Laat je kinderen niet met vieze voeten in het bad stappen en ook niet als je ze net hebt ingesmeerd. Daardoor blijft het water langer schoon. En gooi 's avonds een dek over het bad. Met zulke slimme maatregelen hoef je niet elke dag het hele bad leeg te gooien en met vers water te vullen.”

Door Maaike Trimbach