Wensen van zieke kinderen in Drenthe en Groningen minder vaak vervuld door coronacrisis

Kanjer Wens Nederland vervult wens van Leon (3) uit Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Door de coronacrisis is de pot van de goede doelen een stuk leger. Grote sponsor-evenementen om donaties binnen te krijgen kunnen niet doorgaan, maar de aanvragen voor bijvoorbeeld wensdagen van kinderen blijven binnen komen.

Kanjer Wens Nederland kon de wensdag van de zieke Leon uit Assen vorig jaar nog wel vervullen. Zijn wens was spelen op het strand. De stichting, Defensie en de politie trokken alles uit de kast om hem de dag van zijn leven te geven.

Peter Visser, oprichter van Kanjer Wens Nederland , zegt dat de stichting afhankelijk is van donaties: ,,Wij zijn afhankelijk van de bedragen die scholen of bedrijven voor ons ophalen tijdens bijvoorbeeld een sponsorloop. Dat kan nu niet meer.”

Volgens Visser is het officieel onmogelijk om nog een wensdag te organiseren. ,,Het team vanuit de stichting bestaat al uit drie mensen, terwijl er maar twee mensen bij elkaar mogen komen. De burgemeester van de plaats waar de wensdag georganiseerd wordt, moet ontheffing ontlenen.” 

Voorheen verkreeg de stichting structureel geld vanuit grote acties, nu zijn het kleine acties die de stichting op de been houden. ,,Wij sporen mensen aan om een poster op te hangen in de lokale supermarkt en om statiegeldbonnen te doneren aan Kanjer Wens Nederland”, zegt Visser.  

Kiezen voor één doel 

Stichting FC Groningen in de Maatschappij steunde aanvankelijk meerder goede doelen, maar heeft ervoor gekozen om zich de komende vijf jaar te richten op één thema, waar één goed doel bij hoort, namelijk Jeugdfonds Sport & Cultuur. Hiervoor organiseert de organisatie activiteiten als gratis clinics en gymlessen op scholen.

,,Om de activiteiten te financieren organiseren wij commerciële activiteiten voor kinderen. Voor deze groep kan alles doorgaan, ondanks corona. Met die opbrengsten en de steun vanuit de club kunnen wij Jeugdfonds Sport & Cultuur ondersteunen”, zegt projectleider Simon Cageling van FC Groningen in de Maatschappij .  

Alternatieven 

Veel acties die mensen samen brengen kunnen nu niet. De acties verplaatsen zich naar online. Stichting Opkikker bedacht nieuwe alternatieven: ,,In 2020 bestonden wij 25 jaar. Wanneer mensen 25 euro doneerden, ontvingen zij een paar Jubelsokken. Daar hebben wij een 100.000 euro mee opgehaald. In coronatijd moet je creatief zijn”, zegt Kelly Loup van Stichting Opkikker.  

,,Wij gingen in 2020 uit van een begroting van 3.2 miljoen. Dit werd in maart bijgesteld naar 2.4 miljoen maar we hebben er het beste van gemaakt. Veel bedrijven zijn ons tijdens de coronaperiode blijven steunen”, zegt John Alosery van Stichting Opkikker. Normaal gesproken organiseren particulieren en bedrijven bijvoorbeeld een sponsorloop, nu is dat niet mogelijk. Volgens de stichting kan ze wel rekenen op meer particuliere donaties. 

Mogelijkheden

Wensstichting Drenthe kan nu minder wensen vervullen door de coronacrisis. ,,Als de wens is om je meest fantastische pannenkoek te bakken in een pannenkoekenrestaurant kan dat niet, omdat die allemaal dicht zijn”, vertelt Mieke Bartelds van Wensstichting Drenthe .

,,Wensen aanmelden kan natuurlijk nog steeds, maar we ‘parkeren’ deze, indien mogelijk, om later de ‘echte wens’ uit te kunnen voeren. Er komen nog wel aanvragen binnen. In bepaalde situaties kijken we of we binnen de beperkingen toch iets kunnen organiseren, maar dat is en blijft op dit moment lastig”, zegt Bartelds. Financieel krijgt de stichting nog steeds donaties binnen door spontane acties en door de inzet van de ambassadeurs Chris Vegter en Jans Katerbarg. Hierdoor kan zij de wensen van de kinderen - mits coronaproof - ook in tijden van corona vervullen.

Nieuws

menu