Westerveld deelt drie erepenningen uit aan 'toeristische promotors'

Peter Sloot, Toos van den Berg, Bert van der Tuuk (vlnr) worden vergezeld door burgemeester Rikus Jager.

Peter Sloot, Toos van den Berg, Bert van der Tuuk (vlnr) worden vergezeld door burgemeester Rikus Jager. Foto: Wilbert Bijzitter

Bert van der Tuuk en Peter Sloot uit Diever en Toos van den Berg uit Enschede (voorheen Vledder) mogen zich vanaf nu ereburger van de gemeente Westerveld noemen.

Burgemeester Rikus Jager overhandigde hen vrijdagmiddag de erepenning van de gemeente voor bewezen diensten. Dit gebeurde in Brasserie Puur in Diever, dat zaterdag officieel geopend wordt. Voor alle drie was dit een toepasselijke locatie, want in dit pand zit al jaren de TIP en alle drie hebben hun sporen verdiend in de toeristische promotie van Westerveld.

Bert van der Tuuk

Bert van der Tuuk zette zich jarenlang in voor de Stichting Toeristische Promotie Westerveld. Als vrijwilliger stond hij klaar voor de bezoekers in de TIP-kantoren van de gemeente. Maar ook als bestuurslid was hij van grote waarde en hij was jarenlang voorzitter en penningmeester van de stichting. „Het was een groot geluk dat u zelfs na uw herseninfarct in 2014 uw taken als bestuurslid weer kon oppakken. Vanuit uw bestuurdersrol nam u tevens zitting in de adviescommissie Toeristisch Platform Westerveld en heeft u het college van de gemeente gevraagd en ongevraagd advies gegeven over het toeristisch beleid”, aldus Jager.

Daarnaast is Van der Tuuk bestuurslid en initiatiefnemer van de Stichting toeristische promotie Drenthe. Deze stichting ondersteunt ondernemers om samenwerkingen op te zetten en nieuwe toeristische producten te ontwikkelen. Hij is zo mede-initiatiefnemer van onder meer de Nature Game Drenthe. Ook aan de ontwikkeling van de spannende nachtwandeling Nachtkijkers in Dwingeloo en het bevrijdingsfestival op de Holtingerpoort heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd.

Daarnaast is Van der Tuuk bestuurslid van de Stichting Europa Kinderhulp. Elk jaar vangt hij met liefde kwetsbare kinderen uit het buitenland op om ze te laten genieten van een onbezorgde zomervakantie.

Peter Sloot

Peter Sloot, heeft ook een link met de toeristische informatievoorziening. Na het faillissement van de VVV zorgde hij ervoor dat deze informatievoorziening voor Westerveld behouden bleef. Sloot was meer dan 20 jaar bestuurslid van de Stichting Toeristische Promotie Westerveld. Hij nam samen met andere bestuursleden de verantwoordelijkheid én het initiatief om na het faillissement van VVV Drenthe een nieuwe toeristische informatievoorziening op te richten.

Stichting Toeristische Promotie Westerveld heeft vier Tourist Info Punten in de gemeente Westerveld. Jaarlijks bezoeken ruim 50.000 mensen deze TIP-kantoren. „Dit laat maar eens zien hoe ontzettend waardevol ze zijn. Zonder u waren deze kantoren er misschien niet geweest. En dankzij uw grote betrokkenheid en tomeloze inzet zijn deze kantoren er vandaag de dag nog steeds”, sprak Jager.

Peter Sloot was directeur van een aantal vakantieparken en eigenaar van een boomgaardcamping. Namens Stichting Toeristische Promotie Westerveld nam hij ook zitting in het Toeristisch Platform Westerveld. „Een adviescommissie voor het college, waarbij u gevraagd én ongevraagd advies gaf over toeristisch beleid in onze gemeente.” Hij was ook betrokken bij de oprichting van het Ondernemersfonds Westerveld, sinds 1 januari 2017.

De Shakespearevereniging kent Sloot als een voorzitter die altijd op zoek is naar vernieuwing, verbinding en verbetering. In zijn rol als voorzitter zorgde hij mede voor aanpassingen aan het theater, een nieuw clubhuis en een nieuw gezicht aan het jeugdtheater door het aantrekken van twee toneeldocenten.

Jager: „Uw onbaatzuchtige inzet als voorzitter van toneelvereniging Shakespeare in Diever toont nogmaals aan dat u een heel innemend persoon bent. Het Shakespearetheater brengt de stukken van William Shakespeare al meer dan 75 jaar tot leven. Ieder jaar laten jullie zien dat zijn eeuwenoude toneelstukken nog altijd relevant en actueel kunnen zijn.”

Sloot is ten slotte ook bestuurslid van de Stichting Diever ‘Village of Shakespeare’. Hier worden momenteel ook nieuwe initiatieven gerealiseerd, zoals de kunstroute die nu volop in ontwikkeling is.

Toos van den Berg

Toos van den Berg-van der Helm werd door burgemeester Jager aangekondigd als een ‘ware ambassadeur voor Westerveld’. „Een ambassadeur die onze gemeente vele jaren niet alleen binnen onze landsgrenzen, maar ook daarbuiten warm heeft aanbevolen bij toeristen.”

Ze was vanaf 2008 tot september 2022 bestuurslid van de Stichting Toeristische Promotie Westerveld en zat namens deze stichting tot en met 2020 in het Toeristisch Platform Westerveld. Daarnaast heeft ze zich vanaf 1990 als informatrice van de VVV Vledder ingezet voor de toeristische informatievoorziening en promotie. Na de gemeentelijke herindeling (1998) heeft ze zich tot en met 2022 ingezet voor de toeristische promotie van de gemeente Westerveld. Ook was ze (mede) initiatiefnemer van de ontwikkeling van de Nachtelijke beleving en het bevrijdingsfestival op de Holtingerpoort.

Verder vertegenwoordigde ze de gemeente ook in de stand van Drenthe op vakantiebeurzen. Jager: „U was erg betrokken bij de toeristische ondernemers in de gemeente en altijd volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe toeristische concepten zoals ‘Eddie de Eekhoorn’. Concepten om Drenthe en de gemeente Westerveld goed en op een uitnodigende manier in de etalage te zetten.”

Van den Berg was ook actief voor de Erfgoeddag en Open Monumentendag. Ze ontving in 2019 al een koninklijke onderscheiding, maar dat werd vrijdag nog eens dunnetjes overgedaan.