Westerveld krijgt voorbeeldrol in circulaire economie

Tien nieuwe ideeën, vijf start-ups en één product of bedrijf dat een flinke groei kan doormaken. Dat is het doel van Expeditie Circulair Westerveld. Als het aan het Collectief Circulair Westerveld ligt, wordt Westerveld een voorbeeld voor andere regio’s op gebied van circulair produceren en consumeren.

Alex van Oost.

Alex van Oost. Aangeleverde foto

Collectief Circulair Westerveld is een samenwerkingsverband van onder andere Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) uit Meppel, Versnellingshoeve ’t Kiemt in Frederiksoord, Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe en de gemeente Westerveld. Het is een driejarig project dat mogelijk is gemaakt door de Regio Deal Regio Zwolle. Het vergt een totale investering van circa 1,5 miljoen euro, waaraan het Rijk 0,5 miljoen euro bijdraagt.

,,Westerveld is een goed startpunt voor dit project, omdat in Westerveld al verschillende activiteiten en initiatieven op het gebied van circulair ondernemen zijn. Denk aan ‘Makker van een Akker’ met de ontwikkeling van boekweitproducten of de ontwikkeling van een circulair innovatiemilieu in de voormalige tuinbouwkassen in Frederiksoord”, zegt Alex van Oost van NICE.

De timing van het project is volgens hem perfect. ,,De urgentie is er en wordt steeds breder gevoeld. Stijgende energieprijzen en bouwkosten, het is duidelijk dat we tegen de grenzen aan lopen van wat kan.”

De komende weken voert Collectief Circulair Westerveld campagne om burgers en ondernemers te interesseren voor hulp en ondersteuning. Dit is mogelijk vanuit de drie vertrekpunten ‘idee’, ‘start’ en ‘groei’. ,,We zijn benieuwd hoeveel mensen zich aangesproken voelen, hoe rijk de voedingsbodem in Westerveld is’’, zegt Alex van Oost.