Westerveld steekt de helpende hand toe. Honderd vluchtelingen vinden plek in sporthal Vledder

Honderd vluchtelingen worden sinds donderdagavond opgevangen in sporthal De Spronk in Vledder. De mensen zijn naar Zuidwest-Drenthe overgebracht vanuit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Het centrum op de grens van Drenthe en Groningen kan momenteel de stroom vluchtelingen niet aan.

De Topsporthal in Leek is bezig met de voorbereidingen voor de opvang van 150 vluchtelingen. Dat gebeurde eerder in deze sporthal in Vledder.

De Topsporthal in Leek is bezig met de voorbereidingen voor de opvang van 150 vluchtelingen. Dat gebeurde eerder in deze sporthal in Vledder. Foto: René Wiegmink

De gemeente Westerveld nam woensdagmiddag al het besluit om met de noodopvang in Vledder collega-gemeente Westerwolde de helpende hand te bieden. Tot 27 mei 12.00 uur is de sporthal voor dit doel beschikbaar. Ronald Bosma en Ares Santing, beheerders van De Spronk, werden woensdag aan het einde van de middag ingelicht. Aan hen de taak om de noodopvang te realiseren. „De opdracht was kort en duidelijk. Zorg dat er opvang komt voor honderd mensen. En dat voor morgenavond.” En dan gaat er een heel circus in werking, zo zegt Bosma. „Binnen 24 uur moet alles geregeld zijn. Opvang van honderd vluchtelingen. Eten, drinken, slapen, vertier. En een kant-en-klaar draaiboek voor dit soort noodmaatregelen is er niet”, vertelt Bosma.

Veel overleg