Wie is Debbie Bruijn, de nieuwe gemeentesecretaris van Westerveld? 'Het glas is bij mij vaak driekwart vol'

Debbie Bruijn-van den Berg volgt dit najaar de naar de gemeente Brummen vertrokken Nic Dusink op als gemeentesecretaris en algemeen directeur van gemeente Westerveld. Wie is Debbie Bruijn-van den Berg?

Debbie Bruijn.

Debbie Bruijn. Foto: Eigen foto

Burgemeester Rikus Jager is blij met haar aanstelling en omschrijft de 48-jarige inwoonster van Hoogeveen als een ‘bevlogen en daadkrachtig collega met veel ervaring in zowel het openbaar bestuur, de politiek áls in het managen van een samensturende organisatie’. Tijd voor een nadere kennismaking met de nieuwe gemeentesecretaris die nu nog manager sociaal domein is in de gemeente Meppel en in de zomer van 2020 stopte als fractievoorzitter van de VVD in Hoogeveen.

Wie is Debbie Bruijn-van den Berg?

„Een positief, sportief en strategisch ingestelde vrouw met, volgens mij, een goede vleug humor die verzot is op het openbaar bestuur en die graag samenwerkt. Echtgenote en moeder van twee fantastische kinderen. Gek op de wintersport. Als gezin zijn we ook vaak te vinden op Ameland, we houden van het strand en de zee.”

Wat weet u van Westerveld?

„Westerveld is een van de mooiste gemeenten in Drenthe. Met de 26 dorpen waarin authentiek en hedendaags samen komen én de prachtige natuurgebieden, is Westerveld niet alleen een geweldige gemeente voor haar inwoners en ondernemers, maar zeker ook voor de toeristen die de gemeente in groten getale weten te vinden. In mijn vrije tijd ben ik af en toe te vinden in het Dwingelderveld. Als ik aan Westerveld denk, denk ik aan een gemeente waar het prettig vertoeven is en waar altijd veel sportieve en culturele activiteiten waren. Het zou heel fijn zijn, dat de evenementenkalender binnenkort weer zo goed gevuld is als voorheen. Ik denk ook aan een gebied met een goed ondernemersklimaat in onder meer de recreatiesector en een aantal grote (internationale) werkgevers. Westerveld is daarmee belangrijk binnen Drenthe en de regio.”

Westerveld zocht een ‘verbinder’ en kwam bij u uit. Waarom?

„Ik zie mijzelf wel als een warme verbinder. Ik ga graag het gesprek aan met mensen. Ik wil altijd graag weten wat mensen bezighoudt, waar ze warm voor lopen en energie van krijgen. Van huis uit ben ik positief ingesteld. Het glas is bij mij vaak driekwart vol. Die uitstraling deel ik graag met de mensen om me heen. Ik neem er ook echt de tijd voor. Vluchtige contacten en gesprekken leiden niet tot de rust en de diepgang die we met elkaar nodig hebben om écht samen te werken.”

U gelooft in de kracht van de samenleving en in de professionaliteit van de organisatie. Wat bedoelt u daar eigenlijk mee?

„Ik vind het belangrijk dat een gemeentelijke organisatie er goed van doordrongen is waartoe zij op aard is. Een gemeente waar het goed wonen, ondernemen, recreëren is, maar waar ook aandacht is voor zorg en waar bijvoorbeeld perspectief wordt geboden aan onze jeugd, is een gemeente die onderdeel is van de maatschappij. Geen wij-zij-gedachte maar samen met alle doelgroepen zorgen voor dat mooie klimaat. Er zit veel kennis en kunde bij de inwoners en er zit veel kennis en kunde onder het dak van onze gemeentelijke organisatie. Die combinatie geeft dynamiek en is ook nodig om met elkaar de leefbaarheid en de ontwikkeling van Westerveld vorm te geven. Daar geloof ik in.”

Wat ziet u als grootste uitdaging in Westerveld?

„In Westerveld gebeuren mooie dingen. Ik noem even de aanwijzing van de Koloniën van Weldadigheid op de Unesco-werelderfgoedlijst, maar ook de leerstoel cultureel erfgoed vanuit Wageningen. Het behouden van deze mooie ontwikkelingen verdient constante aandacht. Daarnaast is goed om te blijven vooruitkijken en te zorgen dat Westerveld omgevingsgericht blijft, dat de dienstverlening hoog in het vaandel blijft en dat we toekomstgericht blijven ontwikkelen. Ik zal me vooral eerst richten op het goed leren kennen van de mensen in Westerveld: collega’s, bestuurders, politici, inwoners, ondernemers, partners tja... eigenlijk te veel om te benoemen. Ik wil me snel onderdeel voelen van de gemeente en ik kijk er enorm naar uit om 1 oktober te starten.